-
Klaipėdiškiai „Food Balance“: savo tiekiamu maistu norime įkvėpti žmones pradėti rūpintis savimi 8
Daugelis pamirštame, o gal ir nežinome, kokią didelę įtaką mityba daro mūsų gyvenime.
„Maistas lyg kuras – kuo jis kokybiškesnis, tuo ilgiau ir toliau galime nukeliauti, – priminė vienas iš „Food Balance“ įkūrėjų, sporto treneris bei aktyvių stovyklų vaikams rengėjas Paulius Dragūnas. – Man, kaip asmeniniam treneriui, dažnai tenka susidurti su klientais, kurie turi svorio problemų. Ir vien sportas jų tikrai neišspręs. Pirmiausia visada eina mityba, o tik paskui aktyvus gyvenimo būdas.“
Per daugiau nei dvejus darbo metus Klaipėdoje ir Šiauliuose „Food Balance“ komanda jau spėjo įsitikinti, kad geras maistas bei tikslingai apskaičiuotas jo kiekis gali sutvarkyti nemigos, svorio, odos, net energijos stygiaus problemas.
„Food Balance“ nuotr.
„Klientai noriai dalijasi savo patirtimi, pasiektais rezultatais, pagerėjusia nuotaika, padidėjusia motyvacija ir atsiradusia energija, o mes savo ruožtu džiaugiamės už kiekvieną patenkintą klientą kaip už save patį“, – tikino Manfredas Ginetas, „Food Balance“ bei kitų maitinimo įstaigų pajūryje vadovas.
Jis prisimena, nuo ko viskas prasidėjo: „Idėja gimė karantino metu, kai su bičiuliu Pauliumi pamatėme, jog sėdėjimas namie bei valgymas kas po ranka papuola neprideda nei džiaugsmo, nei energijos. Abu esame energingi ir veiklūs žmonės. Tad užpuolusi apatija, kuri, kaip žinia, dažnai kankina maitinantis nedisciplinuotai, buvo geriausia motyvacija ryžtis Klaipėdoje pristatyti dar itin naują sveiko maisto į namus paslaugą.“
„Food Balance“ nuotr.
Siūlydami net 100 skirtingų patiekalų per mėnesį, „Food Balance“ siekia sugriauti mitą, kad sveika mityba – nuobodi, prėska ir vis apie tą patį.
„Mums svarbu, kad maistas būtų skanus, racionas gausus, netrūktų ir desertų, skirtų pasilepinti“, – tikino P. Dragūnas. – Dirbame su sertifikuota dietiste bei profesionaliais šefais, kad paslauga būtų kuo kokybiškesnė. Noriai atsižvelgiame ir į klientų pastabas – juk galų gale viską darome tik dėl jų.“
„Food Balance“ nuotr.
Nuo lapkričio 6-osios „Food Balance“ savo paslaugas siūlys ir Kaune. Kaip patys sako, tikisi, kad su kauniečiais draugaus ilgai.
„Kuo didesnis miestas, tuo greitesnis ir gyvenimo tempas. Norime, kad „Food Balance“ maistas padėtų nepristigti energijos kopiant į savo kalno viršūnę“, – sakė M. Ginetas.
„Food Balance“ nuotr.
„Food Balance“ – subalansuotos mitybos prenumerata į namus ar biurą jau priima išankstinius užsakymus ir kviečia pasinaudoti išskirtine 20 proc. nuolaida su kodu KAUNAS20 internetinėje „Food Balance“ parduotuvėje www.subalansuotasmaistas.lt.
-
Ekologiškas maistas: būkite tikri, ką valgote 4
Ekologinius pieno ūkius vienijančio kooperatyvo „Eko Žemaitija“ vadovas Mindaugas Žutautas pažymi, kad šis akivaizdus faktas visuomenėje dar nėra priimamas labai plačiai, nors teigiamų poslinkių esama – vis daugiau šeimų vaikams ieško ekologiškų produktų, o švietimo įstaigos, organizuodamos darželinukų ar pradinukų maitinimą, dėmesį kreipia jau ne tik į mažiausią kainą.
Ekologiška – ne tas pats, kas „iš močiutės kaime“
Nemažai žmonių yra įsitikinę, kad pirkdami turguje įsigija be chemijos užaugintus maisto produktus, tačiau tai nebūtinai yra tiesa. Pati nemažai metų ekologinių gamybos subjektų sertifikavimo sistemoje dirbusi R. Bogušienė teigia, kad skirtumas tarp ekologiškai paženklintų ir turgavietėse parduodamų kaimiškų produktų milžiniškas: „Pirkdami nesertifikuotą produktą, negauname jokių garantijų dėl jo auginimo ir gamybos – čia jau tik tikėjimo klausimas. Visai kas kita, kai perkame ekologiškai paženklintą produkciją – tuomet vartotojas gali būti 100 proc. įsitikinęs, kad įsigytas maistas bus be sintetinių cheminių trąšų, pesticidų likučių, sintetinių priedų.“
Tvarumas: dietistės R. Bogušienės teigimu, ekologiški maisto produktai – tiek žmogaus sveikatai, tiek gamtai palankus pasirinkimas. P. Zaborskio nuotr.
Dietistė sklaido mitą, kad ekologišką ženklinimą galima lengvai gauti, nusipirkti, pro pirštus pažiūrėti į griežtus reikalavimus: „Visas gamybos procesas kontroliuojamas atsakingų institucijų. Už reglamento nesilaikymą taikomos labai griežtos sankcijos, realiai taisykles pažeidęs subjektas rizikuoja bankrutuoti, tad žmonėms neturėtų kilti nė menkiausios abejonės dėl ekologiškų produktų kokybės.“
M. Žutautas pažymi, kad reglamentuotas kiekvienas ekologinės žemdirbystės etapas: „Posakis „Nuo lauko iki stalo“ mūsų atveju nėra tik skambi frazė – griežti reikalavimai mus lydi visoje grandinėje – pradedant į dirvą beriamu grūdu, baigiant galutinės produkcijos realizavimu.“
„Eko Žemaitijos“ vadovas atkreipa dėmesį ir į gyvūnų gerovę – ekologiniame ūkyje gyvūnų laikymo sąlygos kur kas palankesnės: gyvuliai laisvai ganosi, net žiemą yra išvedami į lauką, tvartuose užtikrinama natūrali dienos šviesa.
Sveikata – neįkainojama
Natūralu, kad ekologiškai pagaminta produkcija negali kaina konkuruoti su chemizuotu ūkiu, tačiau jos nauda sveikatai nepalyginama. „Žinoma, sveikatos prevencijai nepakanka vien tik pasirinkti į savo pirkinių krepšelį ekologiškų maisto produktų, svarbu ir kaip juos paruošime, ar valgysime reguliariai ir saikingai, tačiau nėra abejonių, kad maistas be sintetinių trąšų ir sintetinių maisto priedų palankus žmogui“, – kalbėjo R. Bogušienė.
Dietistės įsitikinimu, investicijos į ligų prevenciją visuomet atsiperka, nes tai ženkliai pigiau nei ligų gydymas.
M. Žutautas pasidžiaugė, kad atsiranda vis daugiau tai suprantančių tėvų, o ir savivaldybėse keičiasi požiūris į darželinukų ir mokyklinukų maitinimą: „Stebime tendenciją tiek didžiuosiuose miestuose, tiek rajonuose, kad vis dažniau kreipiamas dėmesys ne tik į kainą, bet ir maisto kokybę, vertę, tad sudaromos sutartys dėl ekologiškų produktų tiekimo.“
Toliaregiškumas: „Eko Žemaitija“ vadovas M. Žutautas pažymi, kad šiandieninė visuomenė labiau vertina ekologiškus, kokybiškus pieno produktus. Asmeninio archyvo nuotr.
Pašnekovo teigimu, tai toliaregiškas požiūris, nes sveiki ir laimingi vaikai turėtų būti kiekvienos visuomenės prioritetas, be to, taip nuo mažens formuojami tinkami mitybos įpročiai.
Kalbant apie savivaldybių poreikius, išryškėja kooperacijos nauda – pavieniai ūkininkai neturėtų galimybių užtikrinti reikiamų produkcijos kiekių, o kooperatyvas turi ką pasiūlyti net ir didiesiems miestams. Be to, „Eko Žemaitija“ ir pavieniams pirkėjams pristato itin platų ekologiškų pieno produktų asortimentą: sūrių, varškės, grietinės, jogurtų, sviesto ir kt. Gamyboje naudojami tik ekologiški priedai, tokie kaip kmynai, česnakai, žolelės. „Eko Žematijos“ gaminių galima įsigyti „Maximos“ prekybos tinkle, mobiliose prekyvietėse, ekologiškų prekių parduotuvėje „Rupūs miltai“ ir internete.
Viešinimo projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.