Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis | Diena.lt

ĮSIBĖGĖJA ARBŪZŲ SEZONAS – ĮVERTINTA, AR SAUGU MĖGAUTIS ŠIOMIS UOGOMIS

  • 4

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, jog vartotojai domisi, ar mūsų prekybos centruose, turgavietėse ar laikinose prekyvietėse parduodami arbūzai yra saugūs ir kokybiški.

„Mūsų duomenimis, iš įvairių šalių į Lietuvą atvežti arbūzai atitinka teisės aktuose nustatytus saugos ir kokybės reikalavimus. Kasmet tam ištiriama kelios dešimtys tonų arbūzų. Tiriama dėl beveik 400 įvairių pesticidų likučių ir galimos mikrobinės taršos“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Algintė Serapinaitė.

Pasak specialistės, pesticidų likučiai, galintys būti arbūzuose ir kituose augalinės kilmės produktuose, kelia rimtą pavojų vartotojų sveikatai, todėl šių medžiagų likučių koncentracija yra nuolat kontroliuojama tiek importo metu, tiek ir vykdant patikrinimus rinkoje. 2018 m. VMVT specialistai importo metu bei prekybos centruose turgavietėse ir laikinose prekyvietėse patikrino arbūzų, užaugintų Brazilijoje, Graikijoje, Italijoje ir Maroke. Nė viename mėginyje minėtų teršalų nebuvo nustatyta.

„Praėjusiais metais VMVT inspektoriai taip pat atrinko ir pjaustytų arbūzų mėginius galimai mikrobinei taršai ištirti. Laboratoriniais tyrimais siekėme nustatyti, ar saugu vartotojams siūlyti pjaustytus arbūzus, ar jie neužteršti sveikatos sutrikimus galinčiomis sukelti žarninių lazdelių, salmonelių ar listerijų bakterijomis. Tyrimai patvirtino, kad arbūzai atitiko nustatytus saugos kriterijus“, – teigia A. Serapinaitė.

Pirkdami arbūzus pirkėjai turėtų ženklinimo ar kainos etiketėje matyti svarbiausią, privalomą ženklinimo informaciją, t. y. arbūzų kilmės šalį, vieneto ar kilogramo kainą, taip pat arbūzus į Lietuvą tiekiančios įmonės kontaktus (pavadinimą, adresą ir pan.).

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Petras

Arbūzas-tai uoga?? Tai agurkas turbūt irgi uoga..kas čia taip sugalvot sugebėjo..???

pirkejai

O ko netiriamos mazosios besekles zaliosios vynuoges. Nusipirkom dvi dezutes viena daug maz valgoma suvalgem , kita ismetem , uogos sprangios sustoja gerkleje. Pries plaunant jausmas , kad kekes uogu apdulkintos kazkokiais milteliais......atrodo nusiplove tie milteliai bet uogos nevalgomos. Tai tirkite nesigyre, kad tiriate......

Nesaugu

Geriau nevalgyti viena chemija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS