Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs | Diena.lt

KAUNAS 2020-UOSIUS PASITIKS GEROKAI ATSINAUJINĘS

  • 0

Lapkričio ir gruodžio mėnesiais, „Kauno švara“ organizavo nemokamą specifinių atliekų išvežimo akciją, kurios metu miestiečiai atsikratė nereikalingomis atliekomis. Ši iniciatyva rengiama jau antrą kartą per pastarąjį pusmetį, o jos metu metu kauniečiai galėjo palikti senus ir nebereikalingus buitinius daiktus, elektroninę įrangą, pavojingąsias atliekas ir kitas nereikalingas specifines atliekas.

Specifinių atliekų surinkimo metu antrines žaliavas, didžiąsias atliekas, elektros ir elektroninės įrangos, pavojingąsias ir tekstilės atliekas kauniečiai galėjo palikti tam numatytose miesto rajonų vietose, šalia surinkimo vietose pastatytų informacinių stendų. Akcija vyko visose Kauno miesto seniūnijose: Vilijampolės, Žaliakalnio, Šilainių, Šančių, Eigulių, Panemunės, Aleksoto, Centro, Petrašiūnų, Dainavos ir Gričiupio, o per visą šį laiką buvo paskelbti 78 atliekų surinkimo taškai.

„Mūsų įmonė džiaugiasi sulaukusi tokio gyventojų aktyvumo. Nepaisant to, kad gyventojai ir šios akcijos metu suvežė didelius kiekius atliekų, pastebima tendencija, kad šiltuoju metų laiku šių atliekų būna kur kas daugiau. Visose Kauno miesto seniūnijose buvo paskelbta ir paviešinta apie 80 atliekų surinkimo taškų, o jų metu vien iš akcijos taškų sukrauta ir išvežta per 90 tonų specifinių atliekų“, – apie surengtą akciją kalbėjo „Kauno švaros“ Atliekų tvarkymo skyriaus vadovas Rimas Grigonis.

Matomas progresas

Dar visai nesenai vykdytos akcijos metu, „Kauno švara“ išvežė virš 330 t. atliekų. Šios akcijos metu daugiau nei 3 kartus mažiau – apie 90 t. Nepaisant to, įmonės specialistų tai nestebina – jie pastebi, kad šaltuoju metų laikų atliekų būna kur kas mažiau, o ir pačių kauniečių atliekų tvarymo kultūra tik gerėja. Juolab, vis daugiau kauniečių renkasi atliekas vežti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

„Rugpjūčio mėnesį vykdytos akcijos gyventojų aktyvumas buvo kur kas didenis ir visos akcijos metu nemokamai išvežėme didelius kiekius atliekų. Nepaisant to, tuomet turėjome kovoti su viešosios tvarkos pažeidėjais: jie nesilaikė specifinių atliekų surinkimo akcijos taisyklių bei nurodyto atliekų palikimo laiko ir kūrė savavališkus „sąvartynus“. Taip pat – palikinėjo atliekas jau po nurodyto laiko ar net kitą dieną po numatytos akcijos. Tuo tarpu šios akcijos metu viskas praėjo labai sklandžiai, todėl galėjome tiesiogiai orientuotis į atliekų ir aplinkos tvarkymą“, - pasakojo R. Grigonis

Įmonė tikisi, kad prie ženklaus atliekų kiekio sumažėjimo ir gerėjančios gyventojų atliekų tvarkymo kultūros prisidėjo ir aktyvesnė atliekų rūšiavimo kampanija: šalia bendrojo naudojimo konteinerių „Kauno švara“ įrengė jau virš 40 aukštos raiškos vaizdo stebėjimo kamerų, kuriomis gali užfiksuoti viešosios tvarkos pažeidėjus. Taip pat, šalia konteinerių sustatytos stambiagabaričių atliekų atmintinės su adresais. Anot R. Grigonio, visi tokie neleistini atvejai, kurie buvo užfiksuoti šių vaizdo stebėjimo kamerų ar nufilmuoti ir atsiųsti kauniečių, buvo siunčiami Viešosios tvarkos skyriui, rajonų seniūnijoms ir Kauno miesto policijai.

„Vaizdo kameromis užfiksuoti neleistini atvejai buvo siunčiami siunčiami Viešosios tvarkos skyriui, rajonų seniūnijoms ir Kauno miesto policijai. Pastebima, kad dažniausiai nusižengimus atlikdavo tie patys žmonės, todėl už viešosios tvarkos nusižengimus jiems buvo taikoma administracinė nuobauda ir skiriama piniginė bauda iki kelių tūkstančių eurų. Nepaisant to, kad vis dar susiduriame su panašiais atvejais, matomas ženklus tvarkos pagerėjimas“. – sakė R. Grigonis.

 

Paslauga gyventojams

Pasak „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialisto Jono Tumpos, šia akcija buvo norima padėti gyventojams bei vyresnio amžiaus žmonėms, kurie neturi savo transporto priemonių ar fizinių galimybių nuvežti susikaupusias atliekas į atliekų surinkimo aikšteles.

„Pagrindinis tikslas - palengvinti atliekų tvarkymą gyventojams bei parodyti pavyzdį, kad su atliekomis taip pat reikia tvarkytis atitinkamai. Tikimės, kad miestiečiai laikysis viešosios tvarkos ir atliekų tvarkymo taisyklių ir tokiu būdu galėsime bendromis jėgomis išlaikyti švarią aplinką“, – kalbėjo J. Tumpa.

Specialistas teigia, kad tokios atliekų tvarkymo akcijos ugdo gyventojų sąmoningumą ir skatina gyventojus skirti daugiau dėmesio atliekų tvarkymo kultūrai.

„Džiaugiamės, kad ši akcija susilaukė didelio žmonių aktyvumo ir tokiu būdu jie atsikratė nereikalingais daiktais. Nepaisant to, norime paprašyti gyventojų, kad jie matydami atliekas ne vietoje paliekantį pilietį jį sudrausmintų ir taip kartu prisidėtų prie gražesnio Kauno kūrimo“.

Žaliakalnio seniūnijos seniūnas Bronis Girdauskas vykdytai akcijai negailėjo pagyrų, tačiau pridūrė, kad norint, jog miestas taptų dar švaresnis, vis dar reikia įdėti nemažai darbo.

„Šia akcija džiaugiasi ir gyventojai, ir seniūnai. Teritorijos tapo švaresnės ir tvarkingesnės. Matome, kad žmonės tampa supratingesni ir sąmoningesni atliekų tvarkymo klausimais. Žinoma, iki tobulybės dar reikia padirbėti, bet bendrai kalbant miestas per pastaruosius metus tapo kur kas draugiškesnis aplinkai. Tik bendras atliekų tvarkytojų, savivaldybės ir gyventojų darbas gali atnešti norimus rezultatus“, – teigė B. Girdauskas.

 

Žada tęsti pradėtą darbą

R. Grigonio pasiteiravus, ar ir ateityje planuojama tokia ar panaši akcija, „Kauno švaros“ Atliekų tvarkymo skyriaus vadovas teigė, kad pagrindinis įmonės tikslas yra užtikrinti švarą Kaune, todėl nemato priežasčių kodėl reikėtų ją nutraukti.

„Matome gyventojų poreikį ir aktyvumą. Taip pat, džiaugiamės, kad akcijai kartojantis, žmonės labiau atkreipia dėmesį į atliekų tvarkymo kultūrą ir vis labiau supranta kokia didelę svarbą ji turi formuojant miesto įvaizdį. Tikimės, kad išlaikysime šią gražią tradiciją ir akciją kartosime kiekvienais metais. Tačiau net ir nevykstant akcijoms, raginame žmones nebūti abejingais ir su atliekomis elgtis tinkamai ir atsakingai. Visas didelių gabaritų atliekas žmonės turėtų pristatyti į specializuotas surinkimo vietas. Kauno rajono ir miesto gyventojai tokio tipo atliekas gali nemokamai vežti į Kauno RATC ir „Kauno švaros“ didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles“, – teigė R. Grigonis.

 

GALERIJA

  • Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs
  • Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs
  • Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs
  • Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs
  • Kaunas 2020-uosius pasitiks gerokai atsinaujinęs
"Kauno švaros" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS