Lenkijoje – dar vienas didelis paukščių gripo protrūkis | Diena.lt

LENKIJOJE – DAR VIENAS DIDELIS PAUKŠČIŲ GRIPO PROTRŪKIS

  • 0

Gruodžio 2 d. naujas didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) paukščių gripo protrūkis nustatytas kaimyninės Lenkijos Sedlcų apskrityje įsikūrusiame komercinių paukščių ūkyje, kuriame laikyta daugiau kaip 117 tūks. mėsinių kalakutų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tai jau antras toks didelis nuo šios ligos nukentėjęs Lenkijos paukštininkystės ūkis per pastarąją savaitę. Dėl pasireiškusio viruso per šiuos metus Lenkijoje sunaikinta daugiau kaip 1,6 mln. paukščių.

Pranešama, kad pavojinga užkrečiamoji liga patvirtinta staiga nugaišus daugiau nei tūkstančiui laikomų paukščių ir ištyrus jų gaišenų mėginius. Lenkijos veterinarijos specialistai jau ėmėsi visų būtinų priemonių, kad virusas neišplistų iš ūkio, o tiek gyvi paukščiai, paukštiena ar šalutiniai gyvūniniai produktai iš protrūkio vietos nepatektų į rinką.

Aplink ligos židinį nustatytos būtinosios apsaugos ir stebėsenos zonos, ūkyje pradėti paukščių gaišinimo, valymo ir dezinfekavimo darbai. Taip pat vykdomas epizootinis tyrimas, aiškinantis, kaip virusas pateko į ūkį. Tai jau 34 didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkis, patvirtintas Lenkijos naminių paukščių laikymo vietose 2020 m.

VMVT dar kartą primena paukščių augintojams Lietuvoje biologinio saugumo priemonių įgyvendinimo svarbą, nes pagrindiniai paukščių gripo virusio nešiotojai ir platintojai yra laukiniai paukščiai. Rekomenduojama negirdyti naminių paukščių atvirų telkinių vandeniu, jiems skirtą pašarą laikyti taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių, taip pat kuo dažniau skalbti drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus, vengti lankymosi kitose paukščių laikymo vietose ir stebėti paukščių sveikatos būklę.

Pastebėjus pakitimų ar radus laukinio vandens paukščio gaišeną svarbu nedelsiant informuoti artimiausią VMVT departamentą (tel. 8 800 40403). Į vietą atvykę specialistai atrinks mėginius laboratoriniams tyrimams.

VMVT primena, kad Europoje šiuo metu dažniausiai nustatomas H5N8 viruso potipis nepavojingas žmonėms, virusu užsikrėsti per šviežią paukštieną ar jos produktus taip pat pavojaus nėra. Visgi laikydamiesi atsargumo, žmonės turėtų vengti liesti sergančius ar negyvus paukščius, taip sumažindami galimą riziką pernešti virusą ar juo užsikrėsti. Vykdantiems prekybą su Lenkija ar iš šios šalies perkantiems mėšlą, gyvus paukščius, inkubacinius kiaušinius labai svarbu tinkamai ir atidžiai pasirinkti tiekėjus ir produkciją pirkti iš tų regionų, kuriuose paukščių gripo nebuvo nustatyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS