Socialinis darbuotojas – (ne)matomas profesionalas sveikatos priežiūros sistemoje | Diena.lt

SOCIALINIS DARBUOTOJAS – (NE)MATOMAS PROFESIONALAS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SISTEMOJE

  • 2

Socialinis darbas dažniausiai tapatinamas su veikla vaiko teisių apsaugos, senų žmonių globos srityse, pagalba socialinėje atskirtyje gyvenantiems žmonėms. O štai apie savitą sveikatos priežiūros sistemos profesijos šaką – socialinį darbą medicinoje – girdime rečiau.

Socialinis darbas medicinoje – novatoriška, tiesiogiai į medicinos sritį orientuota Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) studijų programa, kuri sveikatos priežiūros sričiai rengia socialinius darbuotojus – pagrindinius tarpininkus tarp paciento, gydymo bei įvairių socialinės pagalbos įstaigų.

Tokių specialistų poreikis Lietuvoje vis auga, o kadangi dirbant sveikatos priežiūros paslaugų srityje, juolab – su pacientais, būtina turėti daug medicininių, socialinių, teisinių žinių bei gebėjimų, būsimieji specialistai LSMU studijuoja ir tokias disciplinas kaip pirmoji pagalba, slaugos bei reabilitacijos pagrindai, šeimos ir civilinė teisė, traumų bei krizių psichologija, ir kt.

Socialinio darbo medicinoje programos antrakursė Ugnė pabrėžia, jog studijos pasižymi praktikos gausa ir laisve rinktis norimą praktikos vietą. Praktika vyksta nuo pat pirmojo semestro ir glaudžiai susiejama su tuo metu studijuojamomis teorinėmis žiniomis. Studentei patinka ir tai, jog nemažai paskaitų vyksta kartu su kitų programų studentais – galima pasisemti įvairių sričių žinių.

3,5 metų trunkančių studijų metu būsimieji socialiniai darbuotojai mokosi kitokio – platesnio, visuminio požiūrio į pacientą bei patį socialinės pagalbos procesą – o žinios ir įgūdžiai neretai subrandina juos pačius kaip asmenybes.

„Jei būsimieji medikai rengiami greitai ir veiksmingai padėti pacientui, tai mes, būsimieji socialiniai darbuotojai, mokomės teikti pagalbą pacientui ir visai jo šeimai įvairiuose sveikatos ir socialinės apsaugos sistemų lygiuose: mokomės padėti pacientui suvokti sveikatos sutrikimo sukeltus pokyčius, dalyvauti pagalbos procese, daryti sprendimus ir prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą“, – pasakojo antrakursė Ugnė.

Kauno klinikų vaikų reabilitacijos klinikos socialinė darbuotoja Elika Žiaunienė pasakojo, kad dirbant su šeimomis, kurios augina vaikus su įvairiais sveikatos sutrikimais, itin praverčia studijų metais įgytos žinios apie ligas, bendravimo įgūdžiai, supratimas apie gedėjimo ir susitaikymo procesą netekties atvejais, gebėjimas išklausyti.

Baigęs šią studijų programą absolventas puikiai išmano sveikatos priežiūros sistemą, įvairių jos specialistų, ypač kineziterapeutų, ergoterapeutų, vaidmenis, turi komandinio darbo įgūdžių, geba dirbti daug plačiau, nei tik teikti informaciją.

Taip pat dirbant socialinį darbą, reikia daug jautrumo ir empatijos. Kad išsiugdytų tokius gebėjimus, studentams tenka nemažai dirbti ir su savimi. Studijuojant socialinį darbą medicinoje, itin daug kreditų skiriama vadovaujamai praktikai, su studentu individualiai ir grupėse dirba profesionalūs supervizoriai.

Patys studentai pastebi, kad studijų, o ypač praktikos, metu įgijo savybių ir gebėjimų, kurių anksčiau neturėjo: drąsos užmegzti kontaktą su nepažįstamais žmonėmis, klausytis, imtis iniciatyvos, tartis ir bendradarbiauti su kitais. Tai neretai nustebina ir jų artimuosius.

Pasak studentės Ugnės, socialinio darbo medicinoje studijas verta rinktis ne tik žinančiam, ko nori, bet ir vis dar savęs, kaip individualios asmenybės, paieškose esančiam žmogui – svarbu smalsumas, iniciatyva, noras ieškoti, drąsa rizikuoti. Darbas – tikrai nenuobodus: nesvarbu, kokioje įstaigoje dirbi – kiekviena diena, kiekvienas atvejis bus kitoks.

Įgytas žinias absolventai pritaiko įvairiausiose srityse: juk studijos LSMU – tai visų pirma galimybių studijos, padedančios kuo geriausiai atskleisti profesinius gebėjimus asmenybei artimoje, mėgiamoje srityje.

LSMU parengti specialistai laukiami ligoninėse, poliklinikose, reabilitacijos centruose, sanatorijose, socialinės globos ir paramos įstaigose, psichosocialinio konsultavimo tarnybose, bendruomenių centruose, nevyriausybinėse ir tarptautinėse paramos organizacijose, savivaldybių padaliniuose ir seniūnijose ir kitose įstaigose.

Gairės: LSMU 2019
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

as

jo darbas lsunkus opinigai mazi

Socialinio darbuotojo padėjėjas

Ir tai ypač gerai apmokamas darbas...Minimalus valandinis atl. 3,39. Socialinio darb. padėjėjo - 3,41...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS