Kazimiero mugė priviliojo ir prekeivius iš Ekvadoro | Diena.lt

KAZIMIERO MUGĖ PRIVILIOJO IR PREKEIVIUS IŠ EKVADORO

Nuo šiandien iki sekmadienio Kauno centrą okupuos Kazimiero mugė. Šiemet jos dienomis vyks bėgimo su klumpėmis varžybomis. Kaziai ir Kazytės bus vaišinami keptais paršeliais ir apdovanojami verbomis. Mugės globėjas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius visus vaišins šakočiu.

Apie 1 200 prekybininkų

Per šimtą tūkstančių lankytojų, kaip prognozuojama, pritraukianti Kazimiero mugė Kaune šiemet nusidrieks per visą Laisvės alėją ir Vilniaus gatvę, nuo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios iki Rotušės aikštės.

Dvyliktus metus skaičiuojančioje mugėje dalyvaus apie 1 200 prekybininkų iš visos Lietuvos, keli šimtai atvyks iš Latvijos ir Estijos.

“Atvažiuoja net Ekvadoro atstovų. Jie Vilniaus gatvėje prekiaus drabužiais, suvenyrais”, – pasakojo mugę organizuojančios Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Prekiaujančiųjų mugėje prekyvietės bus išdėstytos taip, kad formuotų į meistrų gildijas panašius skverelius. „Kiekviename jų bus ir maitinimo paslaugas teikiančių įmonių, prekiaujančių gėrimais. Pastaruosius žadame paskleisti po visą mugės erdvę“, – kalbėjo V.Juodsnukis.

Klumpių varžybos

Tautodailininkas Olegas Aleksejevas visus norinčiuosius mugėje kvies pasportuoti. „Pagamintos dvi poros didžiulių 60 cm ilgio klumpių. Jomis apsiavus reikės nubėgti tam tikrą atstumą. Jis priklausys nuo to, kiek atsiras laisvos vietos“, – sakė turnyro organizatorius. Vienu metu varžysis po du bėgikus. Pirmųjų pasiekusiųjų finišo liniją lauks simboliniai prizai.

„Jeigu atsiras labai daug norinčiųjų, pirmenybę teiksime vyresniems žmonėms, pensininkams. Klumpes bus galima pasimatuoti ir išbandyti, kaip patogiau būtų su jomis bėgti“, – sakė O.Aleksejevas.

Kauniečiai, užsukę pas šį tautodailininką, galės pasijusti ir skulptoriais. „Atsivešiu pradėtą žvejo skulptūrą. Norintiesiems duosiu įrankius ir jie galės pabandyti patys padrožinėti“, – žadėjo O.Aleksejevas.

Jis į mugę atsiveš visą klumpių kolekciją, kurios mažiausias eksponatas – dviejų centimetrų, o didžiausias – metro ilgio. „Klumpių gamyba trunka labai ilgai. Iš pradžių reikia apdžiovinti medį, padrožinėti, vėl džiovinti ir galutinai apdirbti. Tai trunka apie pusmetį“, – skaičiavo O.Aleksejevas.

Didžioji klumpė, kuriai išdrožti prireikė net metų, taip pat bus parduodama mugėje. “Kainos dar nežinau, pažiūrėsiu pagal žmonių nuotaiką”, – nesiryžo apsispręsti tautodailininkas.

Mugės svečius savo gaminiais stebins ir kalviai, vytelių pynėjai, kiti amatininkai.

Šildys barščiai ir kapelos

Šventės svečiai bus kviečiami ne tik sportuoti, bet ir pasmaguriauti. “Tokių skanių suvalkietiškų skilandžių niekur kitur nerasite“, – tikino ūkininkė iš pakaunės. Kitos šeimininkės mugei užraugė naminės giros, alaus. Kazimiero mugėje įsikurs ir bitininkai, duonos kepėjai, ekologinės produkcijos gamintojai.

Apsilankę šventėje kauniečiai ir miesto svečiai galės išmokti virti Kaziuko barščius, kepti Kaziuko blynus.

Kad prisivalgius skanėstų vis dar užsisegtų kelnės, į pagalbą ateis liaudies muzikantai. Jie kvies pajudėti trankios muzikos ritmu, pažaisti liaudiškų žaidimų. Linksmybės vyks prie didžiosios scenos, kuri įsikurs prie „Miesto sodo“.

„Bus šalta, todėl bandysime visus sušildyti. Grosime kaip visada – linksmai ir drūčiai“, – žadėjo pateisinti savo kapelos „Lipk ant sienų“ pavadinimą jos vadovas Atrūras Sinkevičius.

Kapela gros dviem smuikais, armonika, didžiuoju būdnu, mandolina taip, kad visiems be išimties kils noras patrepsėti. „Mes savo šokėjų nesivešime – visada atsiranda vietinių, kurie parodo pavyzdį, kaip reikia šokti“, – kalbėjo A.Sinkevičius.


Kas? „Kazimiero mugė 2012“.

Kur? Visoje Laisvės alėjoje ir Vilniaus gatvėje, nuo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios iki Rotušės aikštės. Didžioji scena – prie „Miesto sodo“.

Kada? Kovo 9–11 d. 11–19 val. Penktadienį 13.30 val. pajudės Kazimiero karieta, o 14.00 val. prie „Miesto sodo“ – iškilminga šventės pradžia. 14.30-15 val. Kazimierai ir Kazytės bus vaišinami keptais paršeliais.

Gairės: Kazimiero mugė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tikrai

vo Kaune visai kic reikalas ir pavadinimas normalus ir visaikta nuotaika sukelia o ten pas sudlenkius vilniui kaip kokia subegalka pagert ir pasisalpint bveins is kita. Kaunas LIETUVOS ir KREPSINIO sirdis VALIO ir Dar alaus. Kad nepraziopsot per svente kova 11 aja. Valoi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS