G. Nausėda: turime aiškiai įvardinti, kad Rusija yra grėsmė euroatlantiniam saugumui | Diena.lt

G. NAUSĖDA: TURIME AIŠKIAI ĮVARDINTI, KAD RUSIJA YRA GRĖSMĖ EUROATLANTINIAM SAUGUMUI

  • 0

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą NATO turi aiškiai įvardinti, kad Rusija yra pagrindinė grėsmė euroatlantiniam saugumui, o Madride vyksiančiame viršūnių susitikime priimti sprendimus dėl Baltijos regiono saugumo.

„V. Putinas pradėjo nuo Ukrainos. Bet akivaizdu, kad jis turi didesnių planų, tokių kaip sugriauti visą euroatlantinio saugumo architektūrą“, – pirmadienį per Vilniuje vykstančią NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) sesiją sakė G. Nausėda.

Lietuvos prezidentas pabrėžė, kad NATO taip pat sulaukė Rusijos reikalavimų ir ultimatumų „su aiškiomis nuorodomis į Baltijos regioną“.

Prezidentas taip pat atkreipė dėmesį, kad Baltarusijai de facto tapus Rusijos dalimi Baltijos regiono saugumas pasikeitė dramatiškai ir laikas NATO reaguoti susitraukia iki nulio.

Turime aiškiai įvardinti, kad Rusija yra pagrindinė ir ilgalaikė grėsmė visam euroatlantiniam regionui.

„Todėl mes turime padaryti viską, kad V. Putinas niekada nedrįstų patikrinti mūsų sienų ir NATO ryžto“, – sakė Lietuvos vadovas.

G. Nausėda teigė, kad Europoje vykstantis karas reikalauja neatidėliotinų pokyčių NATO atgrasymo ir saugumo politikoje, ir Lietuvoje esančios NATO priešakinės pajėgos turi būti sustiprintos nuo bataliono iki brigados lygmens.

 

 

„Mes taip pat turime suprasti, kad Rusija yra grėsmė, kuri neišnyks ilgai. Todėl mes turime aiškiai įvardinti, kad Rusija yra pagrindinė ir ilgalaikė grėsmė visam euroatlantiniam regionui“, – sakė Lietuvos vadovas.

Jis taip pat teigė, kad Rusija sąmoningai nusprendė sunaikinti pasaulio tvarką ir po vasario 24-osios nebegalima turėti iliuzijų ir būtina suvokti, kad „abejonės, pasyvumas ir ramybė tik padrąsins tolesnę agresiją“.

Lietuvos prezidentas taip pat sakė esąs šokiruotas pasigirstančių raginimų Ukrainai atiduoti savo teritorijas Rusijai, kad baigtųsi karas.

„Mes gyvename labai sunkiais ir tamsiais laikais, bet mes turime vienas kitą ir mūsų bendras vertybes. Tai neįkainojamas pagrindas, kuriuo niekada neturėtume suabejoti ar parduoti. Mes taip pat turime bendrą įsipareigojimą būti teisingoje istorijos pusėje“, – pabrėžė Lietuvos vadovas.

Seimo rūmuose pirmadienį vyksta NATO PA plenarinė sesija, kurioje aptariamas karas Ukrainoje ir Rusijos keliamos grėsmės.

Asamblėja turėjo būti surengta Kyjive, tačiau dėl Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą renginį teko skubiai perkelti į saugesnę vietą, Lietuvos Seimas pasiūlė jį organizuoti Vilniuje.

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, joje Aljanso valstybių narių parlamentarai kartu su organizacijai nepriklausančiais partneriais aptaria svarbiausius politikos, saugumo ir gynybos klausimus euroatlantiniame regione.

Pastarąjį kartą NATO PA pavasario sesija Lietuvoje vyko 2014 metais.

Gairės: karas Ukrainoje, Gitanas Nausėda, Seimas, NATO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS