Advokatas apie N. Venckienei skirtą dviejų mėnesių suėmimą: tai – absurdas | Diena.lt

ADVOKATAS APIE N. VENCKIENEI SKIRTĄ DVIEJŲ MĖNESIŲ SUĖMIMĄ: TAI – ABSURDAS

Atsižvelgiant į tai, kokios yra kardomųjų priemonių rūšys, mane labai nustebino prokuroro prašymas skirti dviejų mėnesių suėmimo terminą. Prokuroro pareiškimas, kad ikiteisminis tyrimas yra baigtas, reiškia, kad nebus atliekami jokie ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Ketvirtadienį vyko ponios N.Venckienės apklausa ir ji neprisipažįsta nė dėl vienos veikos. Dabar ji bus sulaikyta kaip kaltinamoji ir byla keliaus į teismą. Per tą laiką, kai bus rašomas kaltinamasis aktas, ji sėdės kalėjime ir lauks.

Kai iš pradžių prokuroras prašė ją suimti porai mėnesių, galvojau, kad bus atliekami tam tikri ikiteisminio tyrimo veiksmai, apklausos, parodymų tikslinimas vietoje ar dar kas nors. Tačiau paaiškėjo, kad ikiteisminis tyrimas baigtas, tad N.Venckienė suimta visiškai be pagrindo, nes realiai jos betarpiško dalyvavimo atliekant tyrimą nebereikia.

Tam, kad ji niekur nedingtų, buvo galima užtikrinti ir kitomis priemonėmis. Pavyzdžiui, intensyvus stebėjimas, kai taikomas apykojės uždėjimas, namų areštas, dokumentų paėmimas. Prokuroras nurodė, kad prašė suėmimo, nes ponia N.Venckienė turėjo stiprų ryšį su užsienio valstybėmis ir gana silpni ryšiai su Lietuvoje gyvenančiais tėvais. Tačiau taikant tokią aplinkybę, reikia nurodyti, su kokia šalimi yra stiprūs ryšiai. Be dokumentų ji negalėtų išvykti į JAV, o į Europos šalis išvykimą galima stebėti ir su apykoje.

N.Venckienė suimta visiškai be pagrindo, nes realiai jos betarpiško dalyvavimo atliekant tyrimą nebereikia.

Tiek aš, tiek teisininkų bendruomenė esame labai nustebę, nes per savo praktiką nesame matę tokių dalykų, kai nė karto neteistam asmeniui būtų taikoma tokio dydžio kardomoji priemonė, kai jau pabaigtas ikiteisminis tyrimas. Galima būtų kelti klausimą, jeigu prokurorai sakytų, kad jiems dar reikia atlikti privalomuosius ikiteisminio tyrimo veiksmus ir reikalingas betarpiškas ponios N.Venckienės dalyvavimas, tada būtų galima sutikti, kad patogu asmenį laikyti Tardymo izoliatoriuje, bet prokuroras pareiškė, kad ikiteisminis tyrimas baigtas, tad tai netelpa į jokius rėmus. Kam jam tada reikia įtariamąją suimti dviem mėnesiams, jei jis neketina atlikti jokių procesinių veiksmų? Byla yra 3 mm storumo, bet prokuroras laiko uždarytą asmenį kelis mėnesius. Tai yra absurdas.

Dabar N.Venckienė per septynias dienas gali apskųsti tokią kardomąją priemonę aukštesnės instancijos teismui. Beje, prokuroras turi teisę prašyti teismo panaikinti kardomąją priemonę ir, mano manymu, būtų logiška, jei jis tuo pasinaudotų, pasakydamas, kad visa ikiteisminio tyrimo medžiaga yra paruošta, bet, ko gero, to nedarys, nes tuomet nebūtų nuoseklumo.

N. Venckienei Kauno teisme paskirtas dviejų mėnesių suėmimas

Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (162)

Anonimas

na ir kam ,ponulis ,ta aureole pasikabino ,kaip sventas Tevas???

Aušra

Širdis džiaugiasi skaitant, gerb. advokato nuomonę. Kuo daugiau protaujančių teisininkų Lietuvoje, tuo geriau mums visiems...

AK

Tegu pasėdi, nes nesėdėdama tolokai skraido, karose brangiai apmokamas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS