Akmens po kaklu humanizmas | Diena.lt

AKMENS PO KAKLU HUMANIZMAS

Jei iki šiol su rožėmis saujoje pas moterį ėjęs vyras ima nešti jai bulves, vadinasi, jis tapo sutuoktiniu. O jei užuot gėręs alų vyriškis griebiasi kavos su pieneliu, vadinasi, jis keičia orientaciją.

Tokie sklando tautos pasakojimai apie kaitą. Tačiau yra dalykų, kurie nesikeičia. Tai reikalavimas įvesti mokesčius automobiliui ir nekilnojamajam turtui.

Konstatavusi, kad Lietuvoje per 30 proc. gyventojų yra ties skurdo riba, Europos Komisija daugiau nieko nesugalvojo, tik primygtinai dar kartą pabaksnojo, jog Lietuvoje tokių rinkliavų nėra. Esą taip neapmokestinus gyventojų, kenkiama ekonomikai.

Tokį civilizaciją propaguojantį naratyvą nesupratingiems lietuviams tenka išklausyti mažiausiai kartą per metus. Žinant nuo sovietinio kolaboravimo laikų gyvą mūsų įprotį paklusti svetimųjų rekomendacijoms, galima drąsiai tikėtis, kad NT ir mašinų mokestis vis dėlto bus įvestas. Tik ne šiais ir ne kitais metais, nes jau prasidėjo partijų pasirengimas 2016-ųjų Seimo rinkimams. Matyt, nuo 2017-ųjų.

Žodžiu, tas jungas vėl bus kraunamas ant tų, kurie dar kai ką turi ir dar gauna pajamų. Siūloma ir įprasta "socialinė kompensacija" – sumažinti mokesčius tiems, kurių pajamos mažos. Žodžiu, bet kuriuo gyvenimo atveju vėl bus gerai pašalpų gavėjams, daugiavaikiams "čierkos" broliams ir šiaip tinginiams.

Tiesa, kėsinimųsi apmokestinti žiguliukus, askonas ir "bulkas" jau būta, tą velnio mokestį apskaičiavus pagal turimo automobilio variklio darbinį tūrį. Paaiškėjo, kad rinkliava būtų buvusi net didesnė nei išvis vertas tas nusenęs automobilis. Ačiū už tokį humanizmą!

Na, jei tas mokestis būtų simbolinis, pavyzdžiui, kokie 30 eurų per metus, tauta gal labai ir nesispyriotų. Bet nuo realaus gyvenimo atitrūkusi valdininkija jai mokesčius sukalkuliuoja pagal savo pačių išlaidas, todėl paprastam žmogui tai kiekvienąkart vis tampa akmeniu po kaklu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

AK

Kuo Lietuva artimesnė apmokestinimų našta aniems nuostabiesiems, tuo menkesni mūsų konkurenciniai pranašumai, bei ryškesnės priežastys nešti kudašių ten, kur bent uždirbti galima kiek lengviau. Net ir euro įvedimas ne tik, kad buvęs dviprasmiškas, bet drįsčiau jį pavadinti klaida: teigiami pasiekti niekniekiai nublanksta prieš ženklų ir tikrą kainų (ir išlaidų) šuolį. Visa tai dar kiek švelnina Rusijos blokada, ir dėl to žemyn paspaustos kainos. Vos tik šio spaudimo neliks, driokstelės dar viena spyruoklė - ir vėl ne mūsų pranašumų didinimo ar jų išlaikymo kryptimi.

išvada

visų spalvų valdžiažmogiai "dosnūs" tik per rinkimus, o vėliau nuluptų kailį gyviems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS