Atšaukti pasimatymai | Diena.lt

ATŠAUKTI PASIMATYMAI

Šiaip jau tai skandalas, kokio Lietuvos sportas nematė gerą dešimtmetį. Atrodytų, nekalta situacija dėl praleistų susitikimų su Tarptautinės testavimo agentūros pareigūnais tapo sniego gniūžte, kuri netrukus sukels rimtą karjeros griūtį. Rūta Meilutytė per pastaruosius dvylika mėnesių net tris kartus praleido privalomus dopingo testavimus, o tai, iš esmės, prilyginama uždraustų preparatų vartojimui.

Auksinė žuvelė susitepė dopingo dėme? Ar olimpinė ir pasaulio čempionė nebemoka atlikti biurokratinių formalumų, kuriuos sėkmingai vykdė ne vienus metus?

Būtent netikėti patikrinimai padeda išvengti situacijų, kai sportininkas pasislepia kur nors aukštikalnėse ir, praėjęs dopingo kursą, grįžta į varžybas bei toliau vaidina sąžiningą pilietį.

Iš tiesų, situacija kiek keblesnė, nes R.Meilutytė, vaizdžiai tariant, ne pabėgo nuo kontrolierių po kokių nors varžybų, o tiesiog šie jos neaptiko adresu, kurį ji buvo deklaravusi. Ši prievolė kiek apriboja sportininko laisves, tačiau yra veiksminga gaudant sukčius. Mat šiuolaikinė farmacija pasiekė tokį lygį, kad kai kurie stimuliatoriai padeda sportininkui pasiekti įspūdingų rezultatų pasirengimo laikotarpiu, o vėliau pavartotos kitos medžiagos pašalina iš organizmo visus dopingo pėdsakus. Taip į varžybas atvykstama užsiauginus terminatoriaus raumenyną ar išsiugdžius arklišką ištvermę ir įgyjamas pranašumas prieš sąžiningai dirbančius konkurentus. Todėl būtent netikėti patikrinimai padeda išvengti situacijų, kai sportininkas pasislepia kur nors aukštikalnėse ir, praėjęs dopingo kursą, grįžta į varžybas ir toliau vaidina sąžiningą pilietį.

#R.Meilutytė tai žinojo, bet rizikavo. Vadinasi, lietuvė arba tikrai vartojo draudžiamus preparatus ir slapstėsi, arba neįtikėtinai atsainiai lakstė po pasaulį. Nors Rūta dar labai jauna, jos rezultatai svarbiausiuose turnyruose (olimpiadoje ir pasaulio čempionatuose 50 m baseine) smunka žemyn. Tad neatmestina prielaida, kad ji jau mąsto apie karjeros pabaigą. Tuomet toks atsainumas būtų suprantamas. Dabar situacija liūdna: auksinei žuvelei bus skirta bent dvylikos mėnesių diskvalifikacija ir ji kažin ar spės įšokti į 2020-ųjų Tokijo olimpiados traukinį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Linas

baigėsi plaukimas lt

Laurynas

Aišku kad jai jau viso gero

SUSIJUSIOS NAUJIENOS