Banditai be sienų | Diena.lt

BANDITAI BE SIENŲ

Penki šūviai į žurnalistą, mažiausiai vienas jų – į galvą. Nusikaltimas įvykdytas ne Meksikoje, ne Irake, ne Afganistane ir net ne Baltarusijoje ar kitoje beprotybės bei smurto apimtoje pasaulio šalyje, o vienoje demokratiškiausių valstybių – Olandijoje, Europos širdyje.

Amsterdamo centre, gausybės liudininkų akivaizdoje, pašautas 64-erių apie nusikaltimus rašantis olandų žurnalistas ir laidų vedėjas Peteris R. de Vriesas.

Po šio neįprastai brutalaus užpuolimo laikinasis Olandijos premjeras M.Rutte prasitarė, kad tai išpuolis ne tik prieš konkretų žiniasklaidos atstovą, bet "prieš mūsų demokratijai ir įstatymo viršenybei labai svarbią spaudos laisvę".

Ši ataka sukrėtė ir Olandijos karališkąją porą. Jų Didenybės socialiniame tinkle P.R. de Vriesui parašė paramos žinutę ir tvirtino, kad "žurnalistai turi galėti be grėsmės dirbti savo svarbų darbą".

Turi galėti, bet negali. Tą rodo nesenas baltarusių žurnalisto R.Protasevičiaus pagrobimas Vilniaus pašonėje, tą rodo nuolat Meksikoje žudomi žurnalistai, kur jau vien per šį pusmetį banditai nušovė tris reporterius, o dar du jų kolegos dingo be žinios.

Už žiniasklaidos laisvę kovojanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Reporteriai be sienų" kasmet skelbia liūdnąją statistiką.

Per pastarąjį dešimtmetį dėl žurnalistinio darbo arba šio darbo metu žuvo beveik tūkstantis žiniasklaidos darbuotojų – po vieną kone kas trečią dieną.

Pernai pasaulyje dėl savo profesinės veiklos buvo nužudyta mažiausiai 50 žiniasklaidos darbuotojų, bent dvi iš jų – moterys. O per pastarąjį dešimtmetį dėl žurnalistinio darbo arba šio darbo metu žuvo beveik tūkstantis žiniasklaidos darbuotojų – po vieną kone kas trečią dieną.

Organizacija kasmet vis vardija pavojingiausias šalis profesionaliems žiniasklaidos darbuotojams. Iki šiol tai buvo Meksika, Irakas, Afganistanas, Indija ir Pakistanas, tačiau geografija pamažu plečiasi. Ir, tai baisiausia, ten, kur anksčiau nė nebuvo įmanoma įsivaizduoti tokių dalykų.

Panašu, jog dar viena pasaulį savo kruvinais čiuptuvais apraizgiusi ir visus siekianti įbauginti organizacija – "Banditai be sienų" vis labiau jaučiasi bebaimiai ir nebaudžiami.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kaunas

..Ne i zurnaliste stebeilinkis [nors JI puiki,sutinku!!]] o straipsnio esme !!

Anonimas

Tie" banditai be sienu " tikriausia yra atropoje nelegalai i ESajunga.kur juos apvalo ,pamaitina ,aprengia ,apgyvendina,,,,ir ,,,,atsigave"" jie "daro" savo tvarka europoje???

labaaai

Taip pat autorė labai skaitoma. Laaabai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS