Beprotybė – kaip diagnozė | Diena.lt

BEPROTYBĖ – KAIP DIAGNOZĖ

Atrodė, kad valdiškosios beprotybės laikotarpis, kai buvo uždaromos ką tik renovuotos, Lietuvoje baigėsi. Beprotybę įvairių lygių valdžios šulai bandydavo pateisinti: mūsų biudžetas nenukentėjo, tai europinių fondų pinigai.

Lyg ES lėšos būtų ne mūsų. Lyg dar nebūtume ar jau nebūtume ES.

Beprotybė toliau tęsiasi. Ligoninėse uždarinėjami ką tik renovuoti, naujausia aparatūra aprūpinti ligoninių skyriai. Naujausia kvailystė – Trakuose (nors tai bet kada gali nutikti tiek Kauno, tiek Klaipėdos, tiek bet kuriame kitame regione). Ligonių kasos nebefinansuos Akušerijos skyriaus. Visą kaltę dėl beprotybės būtų galima suversti Sveikatos apsaugos ministerijai. Tačiau Vyriausybė prieš aštuonerius metus priėmė nutarimą, kad, jei kelerius metus pacientų (šįsyk – pacienčių) skaičius viename ar kitame ligoninės skyriuje bus per mažas nustatytoms normoms, jų veiklos Ligonių kasos nebefinansuos, o paslaugos bus teikiamos artimiausiose didesnėse gydymo įstaigose. Ką daryti? Sostinė pašonėje, galima pasinaudoti greitosios pagalbos pavėžėjimo paslaugomis. Lyg jos mokesčių mokėtojams irgi nieko nekainuotų.

Beprotybė toliau tęsiasi. Ligoninėse uždarinėjami ką tik renovuoti, naujausia aparatūra aprūpinti ligoninių skyriai.

Savivaldybė bėdoja, kad išlaikyti skyrių per metus kainuotų 0,5 mln. eurų, o tokia suma jai nepakeliamai didelė. Bet. Tos pačios savivaldybės galvos žinojo apie 2014-ųjų Vyriausybės nutarimą, kas laukia vietos gydymo įstaigėlės dėl pacientų mažėjimo. Privalėjo žinoti ir tai, kiek yra tikrųjų rajono gyventojų (o kiek čia tik namus turinčių vilniečių), kurie čia dirba ir naudojasi medikų paslaugomis. Jei nežinojo, tai ne galvos. Pusgalviai. Jei vis dėlto žinojo ir pritarė ligoninės skyriaus atnaujinimui, irgi ne galvos. Pusgalviai. Viskas kainavo 1,1 mln. eurų.

Puikus pasiteisinimas: šįsyk tikrai savivaldybės biudžetas beveik nenukentėjo. 85 proc. skyriaus atnaujinimo finansavo Šveicarija. Įdomu, ką pagalvos šios šalies geradariai, sužinoję, kaip Lietuva pasielgė su jų auka. Bet. Valdininkijai neįdomu. Susidomėtų, jei beprotybės kaltininkams reikėtų atlyginti nuostolius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunas

Kai remonta uzsako valstybe atsiranda labai daug norinciu apsimti ta darba o atitinkamose pareigose asmenis gerai is to pasipelno tai jei iseina patvirtint koki remonta del galimybes uzsidyrbt ir “nepagalvoja” apie gyventoju skaiciu apie zmoniu kurie tik turi ten valdos tokiem dalykam akys uzmerkemos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS