Daugiau kaip 1 tūkst. vaikų laukia mylinčios šeimos | Diena.lt

DAUGIAU KAIP 1 TŪKST. VAIKŲ LAUKIA MYLINČIOS ŠEIMOS

  • 4

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, spalio viduryje Lietuvos globos sistemoje buvo įregistruoti 5,9 tūkst. vaikų – trečdaliu mažiau nei prieš penkerius metus. Vis dėlto daugiau kaip 1 tūkst. jų dar laukia mylinčios šeimos.

Linkę atidėti ateičiai

Nors požiūris į vaikų globą kinta, vis dar mažiau būsimų globėjų dėmesio sulaukia vyresnio amžiaus vaikai ir paaugliai, kurių yra daugiausia tarp globojamų vaikų. Globoti vaiką ar paauglį Lietuvoje teoriškai svarstytų kas dešimtas šalies gyventojas, rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa.

Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) užsakymu vykdytos apklausos duomenimis, globoti vaiką ar paauglį teoriškai svarsto 10 proc. ir rimtai svarsto 1 proc. respondentų.

Ketvirtadalis respondentų yra ne tokie kategoriški vaikų globos atžvilgiu – 14 proc. rinkosi atsakymą „nei taip, nei ne“, kiti 11 proc. linkę šį klausimą atidėti ateičiai. Nuomonės vaikų globos klausimu neturėjo 9 proc. apklaustųjų.

Kai vaikas yra išgyvenęs įvairių netekčių, savo elgesiu jis kviečiasi pagalbos, tačiau tai neretai suprantama, kaip ribų bandymas ar tiesiog netinkamas elgesys.

„Manau, Lietuvos gyventojai nesiryžta priimti į šeimą be tėvų globos likusių vaikų dėl skirtingų priežasčių – vieniems tai galbūt esama finansinė padėtis, kitiems gal trūksta žinių ar nepasitiki savo jėgomis. Taip pat žmonės gali nerimauti dėl aplinkinių nuomonės, jeigu susidurtų su sunkumais, ypač jei gyvenama mažose bendruomenėse, kur visi vienas kitą gerai pažįsta“, – apklausos rezultatus komentuoja Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vedėja Agnė Marčiukaitienė.

Apklausos duomenimis, apie vaikų globą svarstantys labiau teoriškai teigė aukščiausio išsimokslinimo, didesnių pajamų respondentai. Nesvarstantys ir neplanuojantys svarstyti dažniau teigė vyrai, vyresni, žemesnio išsimokslinimo, mažesnių pajamų apklaustieji, rajono centrų ir kaimo vietovių gyventojai.

Padėti vaikams užaugti

Pasak A. Marčiukaitienės, priežasčių atverti namus ir širdis dar vienam vaikui yra labai daug, o pagrindinė jų yra galimybė padėti be tėvų globos likusiems vaikams.

„Pirmoje vietoje visada yra žmonių noras padaryti gerą darbą ir padėti vaikams užaugti. Dėl šios priežasties globėjais gali tapti ir vaikų giminaičiai, kurie dėl emocinio ryšio prisiima atsakomybę padėti sunkumų patiriančiai šeimai, kad vaikai neliktų be artimojo priežiūros“, – sako ji.

Vien per devynis šių metų mėnesius Lietuvoje pagrindinius mokymus pagal Globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo programą baigė 204 asmenys ir 129 globojamo vaiko artimi giminaičiai.

Didėjanti valstybės parama globojamiems vaikams gerina jų gyvenimo sąlygas, sykiu gali pasitarnauti kaip teigiamas impulsas ir globėjams – ypač ši parama svarbi, kai be tėvų globos lieka keli vaikai ar vaikas, turintis sveikatos sutrikimų.

„Tarkime, globėjai yra nusprendę priimti į šeimą vieną vaiką, tačiau jiems pasiūloma paimti kelis vienos šeimos vaikus. Tokiu atveju vaikus globoti svarstantiems žmonėms tenka įvertinti ne tik fizines galimybes, šeimos psichologinį pasirengimą, bet ir finansines galimybes – būtent skiriamos išmokos padeda sumažinti tą finansinę naštą, kai į šeimą priimami keli vaikai, nes jiems reikia ir drabužių, ugdymo priemonių, gali prireikti ir specialistų pagalbos“, – tikina pašnekovė.

Globėjams teikiama pagalba

Pasak A. Marčiukaitienės, neretai vaikų globą lydintis iššūkis yra nenoras globoti vyresnio amžiaus vaikų ir paauglių. Apklausos duomenimis, globoti vaiką, bet ne paauglį svarstytų 4 proc. respondentų.

„Turbūt tai yra biologiškai užprogramuotas noras turėti kūdikį ar mažą vaiką, turint ateities lūkesčių, kad į šeimą priimamas vaikas užaugs tarsi biologinis. Kai į šeimą priimami paaugliai, jie ateina su savo patirties bagažu, patirtimis ir traumomis, kurių įveikimas gali pareikalauti daugiau šeimos pastangų, kantrybės ir meilės“, – sako A. Marčiukaitienė.

Kartais prireikia pagalbos ir pačiam suaugusiajam. Dėl šios priežasties būtina padėti globėjams įsisąmoninti, kas vyksta ir kodėl vienas ar kitas vaiko elgesys provokuoja jo paties reakcijas, todėl itin aktuali tampa globėjams teikiama socialinių darbuotojų ir psichologų pagalba, kai reikia įveikti globojant vaiką kylančius iššūkius.

„Kai vaikas yra išgyvenęs įvairių netekčių, savo elgesiu jis kviečiasi pagalbos, tačiau tai neretai suprantama, kaip ribų bandymas ar tiesiog netinkamas elgesys. Paauglystė savaime yra iššūkis tiek pačiam vaikui, tiek šalia esantiems suaugusiesiems, o netekčių patyrusiems vaikams šis etapas kartais būna susijęs su dar didesniais iššūkiais. Vis dėlto situacija keičiasi, ji gerėja“, – sako pašnekovė.

Pasak jos, kasmet vis daugiau globėjų pasiryžta į šeimą priimti ūgtelėjusius vaikus, tad jų sėkmės istorijos skatina taip pasielgti ir kitus globėjus. Juo labiau kad paauglystė yra tinkamas metas ugdyti vaiko psichologinį atsparumą, kurti saugų emocinį ryšį ir taip padėti jam užaugti sveikam ir stabiliam.

Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vedėjos teigimu, gerinant visuomenės požiūrį į vaikų globą itin svarbus viešumas – reikia ne tik daugiau sėkmės pavyzdžių viešojoje erdvėje.

Šiame prasmingame darbe – padėti vaikams – nė vienas nepaliekamas likimo valiai. Kuo daugiau globoti pasiryžusių žmonių bus, tuo daugiau Lietuvoje bus laimingų vaikų, augančių saugioje ir mylinčioje aplinkoje. Vaikų globos įstaigas yra pakeitę ES investicijomis finansuojami bendruomeniniai vaikų globos namai, bet vis dėlto be tėvų globos likusių vaikų padėtis būtų kur kas geresnė, jei jie augtų savo ar globėjų šeimose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Klpd.

Trūksta tvarkos. Tvarkos atsakomybės prasme. Jeigu tokios ,,,mamos" atsisako vaikų, būtina prisiteisti iš jų alimentus. Ir ne simbolinius o kaip reikiant. Jeigu nemoka - į darbo stovyklas. Na tas kurios yra laisvo režimo. Išskyrus tas moteras kurios turi tikrai rimtas priežastis(nepilnametės, išprievartautos, neįgalios sveikatos ir t.t.) Seniai reikia padaryti kad priklausomybes turintys tėvai ne tik išlaikytų vaikus, bet ir patys turi būti priverstinai gydomi. Vistiek jie savarankiškai niekada neišsiverš iš tokių spąstų, o dažniausiai gyvenimas eina taip lyg jie jau seniai yra negyvi...

Socialinė darbuotoja

Ir koks durnelis šiame kontekste galėtų prieštarauti įvaikinimui lesbijiečių šeimose ? O juk mūsų našlaičiai , vaikų namuose ir internatuose , tai yra iš tradicinių šeimų. Tokių, kaip Orlausko.

Siaip

Todėl, kad jų tėvai pinigus leidžia alkoholiui, narkotikams, mamos miega su kuo papuola, o vaikai nuo vaikystės nežino ne tik kad reikia praustis, bet ir išmoksta vogti ir kitaip pragyventi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS