Didžiojo brolio akiratyje | Diena.lt

DIDŽIOJO BROLIO AKIRATYJE

"Didysis brolis stebi tave". Mus stebi. Šįkart ne tas nuo Kremliaus kuorų (nors ir tas stebeilijasi), bet tas nuo Didžiosios kinų sienos.

Kad esame "ant lėkštutės", įtarimai kilo vos pagarsinus žinią apie išorinio jūrų uosto planus Klaipėdoje ir iš to kilusio kinų aktyvaus susidomėjimo šiuo projektu bei daugybe kitų projektų. Tą rodė ir gausios svečių misijos iš egzotiškųjų Rytų.

Kad kinų siekiai ir ketinimai buvo rimti, liudijo puikus kiekvienos delegacijos pasirengimas diskusijai, kur mažiausiai du veikėjai puikiai mokėjo lietuviškai. Mūsiškiai gi priešingai – mandarinų kalbos žinojimu negalėjo pasigirti nė vienas.

Tačiau kadangi pas mus viskas vyksta lėtai ir sudėtingai, kinai, taupydami laiką, tuo pat metu dairosi ne tik uostamiestyje. Pavyzdžiui, kuo bloga investicija būtų Palangoje, šalia oro uosto esančiame 35 hektarų plote? Netgi labai gera. Tik ten irgi viskas vyksta ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Bet tai tik ekonominiai aspektai, per kuriuos kinai siekia savo įtakos naujuose regionuose. Tačiau yra ir politiniai dalykai, kurie ne mažiau svarbūs.

Prieš kiekvieną Tibeto lamos ar kito šios Kinijos okupuotos šalies tremtyje reziduojančio įgaliotinio vizitą Lietuvoje pasigirsdavo grūmojimai iš kinų ambasados, esą oficialiai šiuos asmenis priimti ir pagerbti Lietuvai būtų neprotinga.

Pastarasis incidentas, nustebinęs savo užmojais, buvo kinų susistumdymas su Honkongo protestuotojų palaikymo akcijos dalyviais Vilniuje per Baltijos kelio metines.

Anot politikos eksperto iš Taivano Fordo Fu Te Liao, tai "puikus tikrojo komunistinio režimo požiūrio į demokratiją pavyzdys ir augančio jo agresyvumo požymis".

Panašu, jog buvusi europarlamentarė Laima Andrikienė dėl kinų siekių buvo visiškai teisi.

Akivaizdu, kad amžinuoju Kinijos valdžioje virstantis Xi Jinpingas, uždraudęs G.Orwello politinę satyrą ir net Mikės Pūkuotuko personažą (nes, sako, pats į jį panašus), tuo neapsiribos.

Pasirodo, Didžiojo brolio akiratyje atsidūrėme ir mes, o tai mažiausiai buvo tikėtina.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

U-2

Panasu, kad Astos Dykovienės vibratoriuje vel nudvese Kinijoje pagamintos batareikos. O rujos metu, kerstinga Asta tokiu dalyku neatleidziam net kinieciams.

lkauniete

Lietuva permaza ,kad isileisti zuikius-kiniecius.paprastai ,Pavojinga,,net didele valstybe Rusija nebesiglebesciuoja su zuikiu-seksualumo milijardine tauta kinais.Pavojinga --"-pergausus derlius"

duos

bananų ir bus draugas ...........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS