Dosnieji taromatai | Diena.lt

DOSNIEJI TAROMATAI

Viena pagrindinių taisyklių, kuria bandau vadovautis šiame gyvenime – su kitais elkis taip, kaip norėtum, kad su tavimi elgtųsi. Todėl apgavikams pažįstamas jausmas man iki šiol nebuvo žinomas. Pažinau. Ne savo noru.

Savaitgalį nutariau iš namų iškraustyti dvi dėžes tuščių butelių. Už kiekvieną jų parduotuvėje prieš porą mėnesių buvau palikęs 7 centų užstatą, tačiau dosnusis taromatas grąžino po 10 centų, nes per tą laiką pasikeitė užstato dydis. Vadinasi, savalaikės investicijos grąža – 1,2 euro (40 butelių x 3 centai).

Apgavystės, nors ir netyčinės, jausmas nėra toks baisus, kaip galėjo atrodyti. Be to, jis tęsėsi neilgai. Daugiausia butelių į parduotuves išbarškinantys gėrimų gamintojai teigia, kad dėl pakilusio užstato dydžio patirs šimtus tūkstančių eurų nuostolių kiekvienas. Tačiau nesitiki, kad jie tai būtų leidę, jei užstato sukrautas pelnas neviršytų nuostolių. Kažin kokia dalis užstatu paliktų centų taip ir nebesusitiko su savo savininkais, nes šie, išmaukę turinį, butelius pasiuntė į sąvartynus, sudaužė, nuskandino upeliuose ir ežeruose?

Dar daugiau užstato liks visiems laikams užstatyti D raide pažymėjus plastiko butelius ir skardines. Gėrimus tokioje taroje dažnai vartojantys piliečiai priversti reguliariai lankyti taromatus arba savo namus paversti atliekų saugykla. Tai pakęs ne kiekvienas – dalis taros lėks į šiukšlių dėžes. Netikėtai atsiradusią aukso gyslą jau užčiuopė valkatos ir rankų susitepti nebijantys vaikėzai, dėl bambalio su užstatu perrausiantys visus konteinerius.

Atliekų tvarkymo verslas – geras verslas visame pasaulyje. Kita vertus, kažką reikėjo daryti su lietuvišku pomėgiu šiukšlinti. Vakar paskelbtais Eurostato duomenimis, Lietuva 2014 m. buvo viena daugiausiai atliekų į sąvartynus vežančių ES šalių – į šalies sąvartynus iškeliauja 60 proc. atliekų. Daugiau atliekų į sąvartynus vežė Latvija (92 proc.), Malta (88 proc.), Kroatija (83 proc.), Rumunija (82 proc.), Graikija (81 proc.), Slovakija (76 proc.), Kipras (75 proc.) ir Bulgarija (74 proc.).

O Estijoje į sąvartynus pateko tik 8 proc. šalies buitinių atliekų. Estai su pas mus dar neprigijusiais taromatais gyvena jau dešimtmetį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS