EK tęsia desperatiškas pastangas riboti archeologijos importą iš trečiųjų šalių | Diena.lt

EK TĘSIA DESPERATIŠKAS PASTANGAS RIBOTI ARCHEOLOGIJOS IMPORTĄ IŠ TREČIŲJŲ ŠALIŲ

Antrasis Europos Komisijos (EK) pranešimas siekiant pateisinti naują reglamentavimą dėl archeologijos importo licencijavimo vėl nepateikia jokių neteisėtos prekybos šiais objektais egzistavimo įrodymų.

Siekdama pagrįsti drakonišką reglamentavimą, EK užsakė brangiai kainavusią studiją, kuri visiškai nepasiekė jai keltų tikslų įvertinti nelegalios prekybos archeologija dydį, mastą ir prigimtį. Studija taip pat nepateikė jokios patikimos statistikos. Nepateikta ir jokių įrodymų, kad prekyba archeologija prisideda prie terorizmo finansavimo.

Nepaisant to, kad nei ši, nei ankstesnės studijos nepateikė jokių įrodymų, ES vis tiek priėmė antikinio meno objektų importo licencijavimą numatančius reglamentus. Tai ji padarė netgi nesulaukusi, kol bus pateikta paskutinė studija.

Įrodymų trūkumas ir reglamentavimo įvedimas netgi nesulaukus, kol bus užbaigta tai neva pagrindžianti studija, rodo, kad EK ignoruoja savo pačios pasižadėjimą nesiimti priemonių, nepagrįstai kenkiančių teisėtai tarptautinei meno rinkai.

Užuot pasitelkusi nepriklausomus ekspertus studijai atlikti, studiją atlikusi kompanija nusamdė du aršius propagandininkus, subjektyviai nusiteikusius prieš prekybą archeologija, vienas iš kurių viešai pareiškė, kad privati archeologijos nuosavybė yra "socialiai nepriimtina". Šie studijos autoriai į nelegalios prekybos sąvoką įtraukė ir legaliai rinkoje esančius objektus, grįsdami savo išvadas ne teisniais, o neva moraliniais argumentais.

Nepaisant nelegalios prekybos įrodymų trūkumo, studijos autoriai vis vien rekomenduoja toliau riboti ir reglamentuoti tarptautinę meno rinką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

O, stai ir Lietuvos upiu laivybos "gelbetojas".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS