Europos paraštėse | Diena.lt

EUROPOS PARAŠTĖSE

Atspėkite mįslę: kokia pramoga neįsivaizduojama be lietuvių, o kokia – su jais? Tai ne apie alų ir juolab ne apie „Euroviziją“! Jei krepšinyje nedaug Senojo žemyno rinktinių, stipresnių nei mūsiškiai, tai futbolo vejose jau bene dešimtmetį neišbrendame iš dugno.

Tiesa, 2020-ųjų Europos čempionato atrankoje lietuvių pasirodymas pranoko net niūriausias prognozes. Mūsiškiai atsiliko net nuo Liuksemburgo hercogystės, finišavo paskutiniai grupėje, pasiekdami krūvą antirekordų. Dar jokioje atrankoje baltų šalies rinktinė nebuvo surinkusi tokio skurdaus kraičio. Statistika neguodžianti: per aštuonis mačus sukrapštytas vos vienas taškelis, įmušti penki įvarčiai, o praleista net dvidešimčia daugiau. Atšipęs rinktinės rezultatyvumas neturėtų stebinti, nes lietuvių atakos potencialas po Edgaro Jankausko ir Tomo Danilevičiaus eros pabaigos išgaravo nesugrįžtamai. Tačiau tokios prarajos gynybos linijoje nebuvo dar niekada per visą istoriją.

O ką regime bendrame Europos kontekste? Iš 55-ių atrankos turnyro dalyvių Lietuva aplenkė tik mikroskopinius San Mariną ir Gibraltarą, kurie gyventojų turi mažiau nei Vilkaviškio rajonas. Ir profesionaliu futbolu ten net nekvepia.

Iš 55-ių atrankos turnyro dalyvių Lietuva aplenkė tik mikroskopinius San Mariną ir Gibraltarą, kurie gyventojų turi mažiau nei Vilkaviškio rajonas. Ir profesionaliu futbolu ten net nekvepia.

Ilgą laiką lietuviai galėjo guostis bent tuo, kad lenkiame kaimynus latvius, tačiau paskutiniame ture braliukai atėmė ir šį argumentą – savo aikštėje patiesė pajėgų priešininką iš Austrijos. Prieš dešimtmetį austrus skriaudėme ir mes, o T.Danilevičius tada mušdavo įvarčius kulnu. Dabar, jau stovėdamas prie viso Lietuvos futbolo vairo, buvęs rinktinės kapitonas apie tokius komandos žygius gali tik pasapnuoti. O ir prošvaisčių artimiausiu metu nematyti. Nebent tokiu vilties spinduliu laikytume lietuvių triumfą paskutiniame metų mače su Naująja Zelandija. Laimėti draugišką repeticiją prieš eksperimentinės sudėties varžovą lyg ir galime, bet išstenėti pergalės oficialiose atrankos rungtynėse neįstengiame jau daugiau nei trejus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vln

FIFA reitinge beveik 150 vietoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS