Garbės reikalas | Diena.lt

GARBĖS REIKALAS

Nespėjus atvėsti "Emmy" apdovanojimų triumfo euforijai, kompanija "Netflix", ką tik čia susišlavusi krūvą prizų, regis, turi labai rimtų problemų dėl sėkmę jai atnešusio serialo "Karalienės gambitas".

Dėl kai kurių filmo epizodų jiems pretenzijų turi 80-metė kartvelų šachmatininkė Nona Gaprindašvili – penktoji istorijoje pasaulio moterų šachmatų čempionė, kuriai, be kita ko, 1962 m. suteiktas vyrų tarptautinio meistro titulas.

Apie tai, kad didmeistrė nusprendė bylinėtis dėl populiaraus serialo "Karalienės gambitas", pranešė ir "Laisvės radijas".

Moteris sieks prisiteisti 5 mln. dolerių. Byla bus nagrinėjama Los Andželo teisme, kur šachmatininkės interesams atstovaus garsūs advokatai.

Jos nepasitenkinimą sukėlė tai, kad pagal serialo siužetą ji esą niekada nesivaržė su vyrais, nors iš tikrųjų ne kartą dalyvavo vyrų šachmatų turnyruose ir ne kartą yra nugalėjusi tituluotus meistrus.

Tada vakariečiams visi mes buvome rusai, ne sovietų piliečiai, nes anapus geležinės uždangos jokios kitos valstybės jie nematė, tik Rusiją. Tai žeidė ir žeidžia mažų tautų žmones.

Be to, seriale ji vadinama rusų šachmatininke, nors yra kilusi iš Sakartvelo, ir toks neteisingas apibūdinimas mažos tautos atstovei itin skaudus.

Šachmatų karalienė nenorėjo bylinėtis su "Netflix", tik prašė pakeisti tą serialo epizodą, kuriame jos vardu ir pavarde pavadinta filmo herojė būtų vadinama ne ruse, o bent jau sovietų šachmatininke.

Tačiau tada vakariečiams visi mes buvome rusai, ne sovietų piliečiai, nes anapus geležinės uždangos jokios kitos valstybės jie nematė, tik Rusiją. Tai žeidė ir žeidžia mažų tautų žmones.

Šachmatininkės ieškinys jos tėvynėje sulaukė atgarsio, nes būtent ji iškėlė moterų šachmatų žaidimą į naujas aukštumas, kai 8-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dėl pasaulio šachmatų čempionės titulo grumdavosi trys kartvelės – N.Gaprindašvili, Maja Čiburdanidzė ir Nana Aleksandrija.

Esą labai gerai, kad Nona tai padarė, nes pasaulyje pagaliau sužinos, kas ta legendinė moteris iš tiesų yra.

Tačiau panašu, jog kompanija "Netflix" nusiteikusi ginti kūrybos laisvę, o mažos valstybės atstovė savo garbės reikalu laiko būti vadinama taip, kaip yra iš tiesų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Azuolas

Šaunuolė sakartvele. Pagarbiai.

Pirmam

Gal tu pirma pasidomėk, kas yra kas, nes kažkaip keistai tie tavo rasinejimai atrodo.

Išsigimę amerikonai supranta tik teismų Nutartis

Debilavoti biznieriai anglosaksai Anglija ir JAV supranta tik teisinę kalbą-teismų Nutartis, ant visų tautų jiems nusispjauti. Kanada jau kitokia, nes stipri prancūzų kultūros ir kalbos įtaka. Australiją sukūrė buvę ištremti anglų, škotų, airių zekai-tipo britų sibiriakai., Naujoji Zelandija-fašistinio tipo valstybėlė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS