Geležinės damos mūšiai | Diena.lt

GELEŽINĖS DAMOS MŪŠIAI

Pirmąja Didžiosios Britanijos ministre pirmininke tapusios Margaret Hildos Thatcher (1925–2013) valdymo erą galima apibūdinti dviem žodžiais – nuolatinė kova.

Jau pirmosios kadencijos metu jos radikalios reformos sulaukė ne tik kritikos, bet ir nuožmaus pasipriešinimo. Nepaisant to, Geležine Ledi vadinama politikė ne tik atlaikė visus išorės ir vidaus neramumus, bet ir sutraiškė juos tankui būdinga jėga.

1981 m. kovo 10 d. Jungtinės Karalystės (JK) visuomenę sukrėtė naujojo biudžeto planas, pristatytas tuomečio kanclerio Richardo Edwardo Geoffrey Howe‘o (1926–2015). Naujajame biudžete buvo numatyta padidinti jau esamus mokesčius bei įvesti daugybę naujų (iš viso planuota surinkti 4 mlrd. svarų sterlingų), taip pat buvo numatyta mažinti valstybės išlaidas.

Šis finansinis planas buvo sutiktas itin skeptiškai. Dar pristatymo metu (trukusio 91 minutę) kai kurie Konservatorių partijos nariai išėjo iš salės, o vėliau laikraščiui "The Times" buvo išsiųstas 364 ekonomistų pasirašytas laiškas, skelbiantis, jog naujasis biudžetas neturi jokio "teorinės ekonomikos pagrindo ir kelia grėsmę šalies socialiniam ir politiniam stabilumui".

Iš dalies tai buvo tiesa. Naujasis biudžetas įgyvendino savo tikslą – jis pažabojo infliaciją, tačiau tuo pat metu kirto gamybos apimtims ir lėmė bedarbių skaičiaus augimą.

Po mėnesio, balandžio 10 d., Pietų Londono rajone Brikstone (tankiai apgyvendintame išeivių iš buvusių kolonijų) kilo tris dienas trukusios riaušės. Vėliau tų pačių metų liepą smurtas ir vandalizmas apėmė visą šalį. Riaušininkai niokojo Birmingamo, Vakarų Jorkšyro, Liverpulio ir Mančesterio rajonus.

Beveik tuo pat metu Geležinei Ledi teko susidurti su maištu partijos viduje. Dalis konservatorių nepritarė jos reformoms. Jie praminti "šlapukais" (wets), tuo pat metu M.Thatcher šalininkai vadinti "sausuoliais" (dries).

1981 m. rugsėjį Geležinė Ledi numalšino partinius sukilėlius, atleisdama kai kuriuos jai nepritariančius ministrų kabineto narius ir pakeisdama juos jai nuolankesniais asmenimis.

Viena populiariausių tų metų dainų, grupės "The Specials" kūrinys "Ghost Town" ("Vaiduoklių miestas") itin žaismingai ir niūriai perteikia slogią to meto nuotaiką, vyravusią JK. Joje dainuojama apie miestą, tampantį vaiduoklių buveine, kur viskas uždaryta, o grupės atsisako koncertuoti, mat pernelyg dažnai smurtaujama šokių aikštelėje.

1982 m. sausį skelbta, jog bedarbių skaičius JK siekia 3 mln. Nežinia, kaip būtų pasisukusi Geležinės Ledi karjera, jeigu ne Argentinos karinės chuntos "dovana". 1982 m. balandžio 2 d. Argentinos diktatoriaus Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli (1926–2003) įsakymu užpultos Folklando salos, kurias Didžioji Britanija pasisavino dar 1833 m.

Šie žemės lopinėliai neturėjo jokios strateginės reikšmės, ten nebuvo jokių vertingų išteklių, jose gyvenančių žmonių skaičius buvo itin menkas bei nuolatos mažėjo, o M.Thatcher pirmtakai ne kartą siūlė atiduoti Folklando salas Argentinai (tam nepritarė patys britų kolonistai, gyvenantys šiose salose). Nepaisant šio karo beprasmiškumo, Geležinė Ledi nusprendė veikti itin greitai bei ryžtingai – ji pasiuntė karo laivyną.

Po du mėnesius trukusių kovų jūroje, sausumoje ir ore, Jungtinės Karalystės kariai išplėšė užtikrintą pergalę, o ekonominių neramumų išvargintą šalies visuomenę apėmė nuo Antrojo pasaulinio karo (1939–1945) laikų nepatirtas pasididžiavimas savo flotile bei specialiosiomis pajėgomis.

Nepaisant ir toliau augančio bedarbių skaičiaus bei jį lydinčios kritikos, valdžios ekonominiams sprendimams M.Thatcher vadovaujami konservatoriai 1983 m. birželio 9 d. vykusiuose parlamento rinkimuose nesunkiai laimėjo prieš susiskaldžiusius kairiuosius.

1984 m. įvyko kitas nutikimas, tapęs neatsiejama Geležinės Ledi epochos dalimi. Tų metų kovo 6 d. Didžiosios Britanijos valstybinė įmonė "Nacionalinė anglių taryba" (National Coal Board), paskelbė mažinsianti anglių gavybos apimtis iki 4 mln. t tam, kad būtų galima išvengti kasmetinio 340 mln. dolerių nuostolio. Į tai Nacionalinė angliakasių sąjunga (National Union of Mineworkers) atsakė pareiškimu, kad naujasis planas lems 20 šachtų uždarymą ir 20 tūkst. darbo vietų praradimą.

Pradėtas nacionalinio masto visus metus trukęs angliakasių streikas, vadovaujamas Nacionalinės angliakasių sąjungos prezidento, atviro marksisto Arthuro Scargillo (1938).

Šis protesto aktas įvardijamas kaip nelegalus (nes dėl sprendimo pradėti streiką profsąjunga nerengė balsavimo), o jį lydėjo smurto kupinos angliakasių bei policijos pareigūnų konfrontacijos. Streikui nepritariančius ir toliau į darbą einančius kolegas protestuotojai apmėtydavo akmenimis ar plytomis, o šie, kadangi irgi nebuvo kelmai, atsakydavo tais pačiais veiksmais.

Nebuvo apsieita ir be priešiškų valstybių kišimosi. 1984 m. spalio pabaigoje už teismo sprendimo negerbimą liepta konfiskuoti Nacionalinės angliakasių sąjungos turtą.

Norint pratęsti streiką, reikėjo pinigų. Vienas angliakasių lyderių Rogeris Windsoras, ieškodamas finansų, nusibeldė net į Libiją, o A.Scargillas paramos ieškojo ne kur kitur, o socialistiniame rojuje – Sovietų Sąjungoje. Be viso to, jis dar "apsispjaudė" su Lenkijos antisovietiniu judėjimu "Solidarumas" ("Solidarność").

Buvo skelbiama, kad sovietų angliakasiai, nieko neskatinami, asmenine iniciatyva, surinko beveik 1 mln. dolerių vertės sumą savo maištaujantiems kolegoms Didžiojoje Britanijoje paremti. JK vyriausybė dėjo visas pastangas, kad protestuotojai negautų šių lėšų ir tam pasitelkė paties aukščiausio lygio diplomatinį spaudimą.

Nors sovietų valdžia ir jos diplomatai aktyviai neigė bet kokį savo indėlį inicijuojant šią "paramą", britų valdžios spaudimas nesiliovė ir, negavus pinigų, angliakasių streikas pamažu užgeso, palikdamas graudų kartėlį, įamžintą populiariojoje kultūroje.

Ši streikuojančiųjų melancholija užfiksuota ir 1987 m. išleistoje airių roko grupės "U2" dainoje "Red Hill Mining Town" ("Raudonosios kalvos kasybos miestas").

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Karen Croley

„Google“ šiuo metu moka $ 17,000 iki $ 22,000 per mėnesį namuose. Prie šio darbo prisijungiau prieš 2 mėnesius ir per pirmuosius savo darbo mėnesius uždirbau $ 20,544. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerėjo! galite jį patikrinti >>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­J­­o­­b­­9­­9.C­­o­­m

Keista

Kad iron maiden, atsiprašau, lady, sovietu nebuvo apkaltinta bendrininkavimu su naciais. Tai toks iprastas dalykas tiems laika s.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS