Generolo šmėklos išvarymas | Diena.lt

GENEROLO ŠMĖKLOS IŠVARYMAS

Pietų Korėja yra viena iš nedaugelio Azijos valstybių, kurioje įdiegtas absoliutus vakarietiškos demokratijos modelis. Nepaisant to, šios valstybės kelias demokratijos link nebuvo lengvas. Oficialus Pietų Korėjos įkūrimas – 1948 m. rugpjūčio 15 d.

Pirmuoju naujos valstybės vadovu tapo Syngmanas Rhee (1875–1965), buvęs politinis aktyvistas, siekęs Korėjos nepriklausomybės Japonijos okupacijos metais, o vėliau aršiai pasisakęs prieš bolševizmą. Šis politikas pasižymėjo ne tik antikomunistine retorika, bet ir akivaizdžiais autoritariniais polinkiais. Dar 1948 m. jo vyriausybė žiauriai numalšino sukilimus Čedžu saloje bei šiauriau esančioje Pietų Džolos provincijoje.

Vykstant Korėjos karui (1950–1953), S.Rhee pradėjo žiaurias represijas prieš įtariamus komunistų šnipus bei rėmėjus. Iki pat 1960 m. S.Rhee vis labiau plėtė savo galias ir stengėsi užsitikrinti kuo ilgesnį buvimą prezidento poste bei išlaikyti valdančiąją daugumą parlamente. Jis buvo nuverstas 1960 m. balandį.

Dar tų metų kovo 15 d. studentai ir moksleiviai pradėjo maištą, pasklidus žinioms apie pažeidimus rinkimų metu, siekiant ketvirtosios S.Rhee kadencijos, o balandžio 11 d. upėje buvo rastas vieno jaunuolio kūnas. Balandžio 19 d. studentai vėl išėjo į gatves, o po šešių dienų prie jų prisijungė ir dėstytojai.

Dėl to S.Rhee buvo priverstas trauktis. Jis mirė Honolulu mieste, Havajų salose.

Pasitraukus S.Rhee Pietų Korėją beveik metus valdė demokratiška, tačiau silpna vyriausybė, kuri vis labiau nepajėgė susitvarkyti su ekonominiu nestabilumu ir politiniu chaosu.

Tai privedė prie karinio perversmo, kurį įvykdė armija su generolu Parku Chung-hee (1917–1979) priešakyje. Jis Japonijos okupacijos metais tarnavo Manžuko valstybės armijoje (Japonijos marionetinė valstybė Kinijos Mandžiūrijos regione, valdyta buvusio Kinijos imperatoriaus Puyi (1906–1967). Karininkus ruošę japonų instruktoriai P.Chung-hee vertino kaip itin talentingą, daug potencialo turintį asmenį. Naujieji valdantieji pareiškė, kad sieks pusiasalio susivienijimo, visapusiškai kovos su komunizmu (to siekdami jie bendradarbiaus su laisvojo pasaulio sąjungininkais, ypač JAV), pažabos korupciją ir sukurs klestinčią ekonomiką.

Nors oficialus karinės chuntos valdymas buvo nutrauktas 1963 m., tų pačių metų spalį vykusiuose prezidento rinkimuose laimėjo būtent P.Chung-hee. Naujasis prezidentas pradėjo aktyvų ekonomikos gaivinimą, siekdamas modernizuoti šalį bei paversti ją eksporto milžine. Imtos gaminti kokybiškos prekės, galinčios konkuruoti pasaulinėje rinkoje. Tuo pat metu eksportu užsiimančioms bendrovėms paskolos būdavo teikiamos iš užsienio (daugiausia JAV ir Japonijos) paramos gautų lėšų. Be to, šioms bendrovėms būdavo taikomos mokesčių lengvatos bei žemos palūkanos.

Nepaisant materialinės sėkmės, P.Chung-hee, kaip ir S.Rhee, vis labiau plėtė savo galias, teisindamas tai komunizmo grėsme. Dar 1961 m. birželio 13 d. buvo įkurta Korėjos Centrinės žvalgybos agentūra (dabar Nacionalinė žvalgybos tarnyba), kurią įsteigė P. Chung-hee giminaitis Kim Jong-pilas (1926–2018). Ši tarnyba vykdė represijas ne tik prieš tikrus ar tariamus komunistus, bet ir prieš režimo kritikus bei konkurentus.

1965 m. birželio 22 d. buvo oficialiai įteisinti Japonijos bei Pietų Korėjos diplomatiniai santykiai. Šia sutartimi įtvirtintos ir kompensacijos dėl okupacijos metu patirtos žalos. Taip pat P.Chung-hee režimas visą savo egzistavimo laikotarpį išliko ištikimas JAV sąjungininkas (nepaisant slaptų ir nesėkmingų derybų su komunistine Šiaure). Nuo 1964 m. iki 1973 m. beveik 300 tūkst. korėjiečių dalyvavo Vietnamo kare, talkindami JAV bei Pietų Vietnamo vyriausybei.

1967 m. P.Chung-hee buvo antrą kartą išrinktas prezidentu. 1969 m. buvo įvykdyti Konstitucijos pakeitimai, kad jis galėtų tapti prezidentu trečią kartą, o 1972 m. lapkričio 21 d. priimta visiškai nauja Yu-shino (korėjiečių kalba – "pratęsimas") Konstitucija, įtvirtinanti tiesioginę valdžios vykdomą teismų ir švietimo sistemų kontrolę bei leidžianti P.Chung-hee ar bet kuriam kitam prezidentui dirbti neribotą skaičių kadencijų (be to, prezidentas turėtų būti renkamas netiesiogiai).

Siekiant pažaboti visuomenės priešinimąsi šioms reformoms, buvo griebtasi represijų. Nepaisant to, protestai tik augo ir stiprėjo, galiausiai 1979 m. spalio 26 d. P.Chung-hee nužudė jo žvalgybos vadovas Kimas Jae-gyu (1926–1980).

1979 m. gruodžio 12 d. įvyko naujas karinis perversmas, kuriam vadovavo generolas Chunas Doo-hwanas (1931). Jis labai greitai uzurpavo valdžią, tuo sukeldamas gyventojų nepasitenkinimą, plintantį po visą šalį. 1980 m. gegužės 18–27 d. Kvandžu mieste liejosi kraujas, kai protestuotojai (daugiausia studentai) susirėmė su į miestą įvesta armija. Neramumų metu žuvo per 200 asmenų.

Tų pačių metų rugsėjį C.Doo-hwanas formaliai buvo išrinktas prezidentu. Nors naujasis režimas dėjo daug pastangų, kad pagerintų Pietų Korėjos ekonominius rodiklius, kultūrinį lygį, įvaizdį pasaulyje bei santykius su kaimynais, Pietų Korėjos visuomenė jam taip ir neatleido Kvandžu miesto tragedijos, o labiausiai juos pykdė tai, kad esminis Yu-shino Konstitucijos punktas – netiesioginiai prezidento rinkimai – nebuvo reformuotas.

Žibalo į ugnį įpylė jaunuolių Bako Jongcheolo (1965–1987) bei Yi Han-yeolo (1966–1987) mirtys. 1987 m. birželio 10 d. prasidėjo masiniai, 19 dienų trukę protestai. Manoma, jog būtent jų metu Pietų Korėjoje ir gimė visavertė demokratija.

2013 m. į Pietų Korėjos politiką grįžo P.Chung-hee šmėkla. Diktatoriaus dukra Park Geun-hye (1952) tapo pirmąja šios valstybės moterimi prezidente, tačiau dėl kilusio korupcijos skandalo buvo nušalinta. Paaiškėjo, kad su sektomis siejama jos bičiulė Choi Soon-sil (1956) prezidentės vardu reikalavo kyšių iš didžiųjų šalies kompanijų.

2016 m. gruodžio 9 d. parlamentui paskelbus apie prezidentės nušalinimą, gatvėse tarp protestuotojų įsivyravo džiugios nuotaikos. 2018 m. balandžio 6 d. ji buvo pasiųsta į kalėjimą 24 metams.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

> U-2

Akivaizdus idiotas, save laikantis proto bokštu – nesustodamas dalina išmintį.

U-2 > zelemunčikas

"... prisimenu jauno šunėko kepsnio nuostabų skonį" Nieko isskyrus lojima be akcento tau tas nedave. Jeigu nori proto, kokiam men. sesk ant asilu smegenu dietos ir susilaikyk nuo mazojo Lionios tekstu.

zelemunčikas

Kukurūznykui.Skystai myži,tai įrodo,kad evoliucionavai iš gandragalvių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS