Gulbių ežero pliusai | Diena.lt

GULBIŲ EŽERO PLIUSAI

Ne kiekvienas vanagas – vandens paukštis, o jei dar ežeras (kad ir užšalęs) visai šalia mūšio lauko, nieko gero nelauk.

Antra vertus, ko galėjo tikėtis gulbių ežero gulbės, šokusios pagal Kremliaus dūdelę?

Ir ordinų neliko, ir pilietybė – ant plauko, ir net mamai gėda.

Bet ko čia gėdytis, vaikai gi jau suaugę, patys sprendžia, kas gerai, o kas blogai.

Juolab pasitaiko tokių anomalijų, kai ir suaugusiesiems šiedu vertybiniai poliai ima ir ūmai apsiverčia, ypač tiems, kurie kažin kelintą pulkininko kadenciją girdi tik jo gėbistines tiesas.

Ir ordinų neliko, ir pilietybė – ant plauko, ir net mamai gėda.

Po tokio "vertybių" kokteilio milijonai pasijunta teisūs, tada ne tik kompiuterinės, o tikrų tikriausios žudynės, kankinimai ir prievarta tampa "nacių pramanais", tada ramia sąžine gali sau cituoti poeto eiles – "pirmiausia į save pasižiūrėk" (netikslus pažodinis vertimas).

Dar vienas svarbus šios istorijos akcentas – įtakos agentų komforto zona, kurios atsisakyti gali tik pusprotis dorybių fanatikas. Juk žmogus tam ir sukurtas, kad jam būtų gera, gražu ir patogu, neretai net nesvarbu, kokia kaina.

Štai ir paaiškinimas, kodėl gulbių šokis Sočyje svarbesnis nei kasdien Ukrainoje sprogdinami civiliai, prievartaujami kūdikiai ir ketvirčiuojami belaisviai (apie kažkokį ordiną net kalbėti neverta, buvęs nebuvęs).

Visa laimė, kad šitas skandalais apaugęs baletas suteikia nemenkų vilčių kankiniams.

Tas "Gulbių ežeras", kuriuo taip didžiuojasi didžiarusių kultūros gerbėjai, jau senokai it koks laidotuvių maršas, fatališka žyme lydi didžias permainas pastarąjį šimtmetį žmogėdromis garsėjančioje P.Čaikovskio Rusijoje.

Paskutinysis gulbių šokis per radijo tašką skambėjo ir po J.Stalino insulto. Paskui per TV "Ežerą" transliuodavo po kiekvieno paskesnio "genseko" baigties.

Net po Černobylio katastrofos ir per rugpjūčio pučą televizoriai rodė tik skriejančias gulbes balerinas.

Todėl pastaroji be ordinų likusių gulbių istorija galbūt ne toks jau didelis blogis, gal tai ženklas, kad prasidėjo taip laukiama pabaigos pradžia.

Gairės: Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko, Gulbių ežeras, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS