Įtakingiausi yra nuliai | Diena.lt

ĮTAKINGIAUSI YRA NULIAI

Šį mėnesį portalas "Delfi" skelbia Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašus. Politikai, verslininkai ekonomistai, visuomenininkai, žurnalistai, popkultūros žvaigždės ir žvaigždutės. Šiandien turėtume sužinoti tokias asmenybes iš sporto pasaulio, o rugpjūčio 27-ąją – paskutiniuosius – iš tarnautojų ir teisininkų luomo. Na, tai – ne KGB sąrašai, bet vis tiek įdomu. Buvimas pačiais įtakingiausiais paglosto savivertę, savimeilę.

Ko gero, valstybė turi turėti įtakingiausiųjų sąrašus. Tačiau ar kiekviena savimeilė supranta, kad būdama ten jokios įtakos apskritai niekam padaryti negali? Apie kokią įtaką kalbėti, jei net šuo namie neklauso? Kokia čia įtaka, kai nieko nei atvirai, nei iš pasalų pakeisti negali?

Tarp pačių įtakingiausių politikų atsidūrė daugumos Lietuvoje ir užsienyje gerbiamas prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau jo Ekscelencija ne viename interviu yra prisipažinęs, kad pasibaigus prezidentinėms kadencijoms, politikai net menkiausio patarimo nepaklausė. Žmogaus, turinčio milžinišką vadovo ir Lietuvoje, ir JAV patirtį. Jis liko gerbiamas, kad tokie liktų ir kiti kadencijas baigę valstybės vadovai...

Pasirodo, įtakingi daugumai Lietuvos gyventojų net nežinomi žmonės. Žurnalistikos pulicerių ir popkultūros titanų lentelių apačioje atsidūrė po tris asmenis, kurie surinko po 0 (nulį) balsų. Tai įtaka?

O kokią įtaką Lietuvos gyvenimui, žmonių sąmonei daro įtakingiausias visuomenininkas istorikas prof. Alfredas Bumblauskas? Labai žinomas, populiarus. Bet sociologinių tyrimų bendrovės vadovas Vladas Gaidys, atsidūręs 12-oje vietoje, neabejotinai įtakingesnis. Pakanka jam savo apklausos, už ką balsuotumėte rinkimuose į prezidentus, rezultatuose paskelbti, kad kažkuriam pirmaujančiam kandidatui savo balsą atiduotų išsilavinęs, geresnes pajamas gaunantis, jaunesnio amžiaus žmogus, – štai ir įtaka. Save šioms respondentų grupėms linkę priskirti ir tokie nesantieji. Bet balsavę už nurodytą lyderį jie jaučia padidėjusią savivertę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klounada

Taigi kažkas pasiūlė įtakingiausiais Bumblauską,matyt,kad labiausiai reiškiasi ,,Nacionalinėj ekspedicijoj''.Gal ir vertas...Na bet kad antroj vietoj ta RAUDONOJI RŪTA...Ją,matyt,išrinko raudongalviai pažaliavę gandrai.Arba, kitaip tariant,kolchoznikai.Prasilavinę tikrai tokios nerinktų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS