Įvaizdis – dar ne viskas? Galbūt | Diena.lt

ĮVAIZDIS – DAR NE VISKAS? GALBŪT

Giliu sovietmečiu į vieną Tarybų Lietuvos provinciją atvyko tarybinis karininkas su savo jauna žmona, rusų kalbos mokytoja.

Darbą ji rado dar tą pačią dieną vienoje iš šešių miestelio mokyklų. Ir išsyk naujoji mokytoja žybtelėjo visa savo gracija, į pirmąją pamoką atkaukšėjusi segėdama sijoną, kuris vos dengė apatinius, o kartais ir visai nedengė.

Kaip manote, kokia buvo moksleivių reakcija, ypač vyresniųjų? Teisingai, kaip per futbolo rungtynes. Naujoji tai priėmė kaip komplimentą, sunku jai buvo išgirsti tame švilpime pašaipą ir patyčią, kol jai tiesiai į akis viso to neišrėžė vyresnioji kolegė: nedera į darbą mokytojai eiti apsirengus tarsi gatvės šliundrai.

Kitaip tariant, kas ir kur dera, o kas ne, nemažai žmonių suvokė ir tada. O dabar? Šiandien yra laisvė rinktis. Gali išsitatuiruoti širdžių tūzą ant skruosto ar dar kur nors, gali mėginti ateiti įsidarbinti mūvėdamas trumpikes arba vienomis pėdkelnėmis, nes esi laisvai mąstanti asmenybė.

O gal tai patiks darbdaviui ir pasiseks. Beje, jei esate "jauna, daili, apvalaina brunetė, galinti dirbti bet ką", tada į pirmą pokalbį dabinkitės, kaip norite, visaip tiks, tačiau jei jaunuolis, kurio riešą puošia žaidimų kauliukų tatuiruotė, mėgins tapti banko klerku, jam vargiai tai pavyks. Tatuiruotieji mūsų visuomenėje vis dar turi prastą reputaciją.

Antra vertus, sutinka pagal rūbą, o išlydi, patys žinote, kaip. Buvo atvejis, kurį kolega iš "Laisvės radijo" pasakojo su nuostaba, kai redakcijoje Prahoje apsilankė šviesaus atminimo Vaclavas Havelas, tik tapęs Čekijos prezidentu. Jį tada atlydėjo keistoki apsaugininkai – ilgaplaukiai, dėvintys džinsus ir marškinėlius su Franko Zappos atvaizdu. Pasirodo, tie vyrukai – gerai treniruoti čekų budistai, nesusiję su sovietine sistema. Prezidentas apsaugai juos pasirinko, nes šie garsėjo ypač aukšta morale ir buvo patikimi.

Taigi šiuo atveju įvaizdis – dar ne viskas. Ir tai – labai reta išimtis, nes šiandien dažnas personažas, šmėžuojantis viešumoje, be tuščio įvaizdžio daugiau neturi kuo pasigirti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AAAA

Tatuiruodavosi kaliniai (matyt, iš rusų perimta) bei laukiniai. Lietuviai niekad neturėjo tokios "tradicijos". Dabar šią laukinių tautų "tradiciją" perimame iš Vakarų:(. Savigarbos - jokios.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS