Jautrumo genas | Diena.lt

JAUTRUMO GENAS

Ar jums teko lankytis Mokesčių inspekcijoje? Žinoma, be svarbių reikalų ten nevaikštoma, tačiau rekomenduočiau – puiki galimybė pasitikrinti savo, kaip piliečio, vertę. Štai aš po vizito ten pasijutau absoliutus nulis. O kas daugiau tenykščių darbuotojų akimis, jei išsyk nesupratau to, ką jos mechaniškai išmokusios?

"Jūs labai jautriai reaguojate", – kai išdrįstu paklausti, kodėl žeminančiai elgiasi, sako man "vienos pažangiausių valstybinių institucijų Lietuvoje", kurioje "specialisto arogancija ar nepagarba mokesčių mokėtojui yra itin netoleruotina" tarnautoja.

Cituoju ne Valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojo elgesio kodeksą, kurio tikslas – "kurti pagarbius santykius su mokesčių mokėtojais, didinti VMI tarnautojų autoritetą visuomenėje, mokesčių mokėtojų ir jų atstovų pasitikėjimą VMI", bet šios valstybinės įmonės vadovų paaiškinimus, kai kartkartėmis praplyšta pūlinys ir kas nors užverda pasipiktinimų katilą.

Taip, aš labai jautriai reaguoju, kai darbuotojai, kuriems pagal pareigas priklauso teikti paslaugą, elgiasi taip, tarsi vogtume iš jų laiką. Ir nenoriu užsiauginti storos odos, jei poliklinikos registratorė nežino žodžio "labas", jei savivaldybės socialinio skyriaus darbuotoja neskuba priimti močiutės, nes dar neišgėrė ketvirto kavos puodelio.

Šiandien minima Pasaulinė vartotojų teisių diena. Nusipirkus nekokybišką prekę, mūsų teises gali apginti keliolika institucijų, o kas apgins nuo tarnautojų chamizmo? O gal noras, kad paslaugas teikiantys darbuotojai būtų atidūs ir pagarbūs, yra utopinis?

Pernai Vilniuje vykusioje tarptautinėje mobiliosios ekonomikos konferencijoje buvęs Estijos vyriausybės vyriausiasis informacijos vadovas Taavi Kotka iškėlė drąsią viziją: esą netrukus dirbtinis intelektas pakeis valstybės institucijų darbuotojus. Gal tuomet bus galima tiesiog užprogramuoti pagarbumą ir mandagumą, kurių niekaip nepavyksta išmokti daugeliui mokesčių mokėtojų pinigais užaugintų "ponų".

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Andrius

lankiausi Kauno VMĮ, ir dėkoju už darbuotojos dėmesingumą, pagalbą, geranoriškumą. gaila, kad pasitaiko ir kitaip. Tikiu, mūsų šalies įstaigoje "kitaip" netrukus liks retos išimtys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS