Juokelių – ligi kelių | Diena.lt

JUOKELIŲ – LIGI KELIŲ

Motinos diena sutampa su gegužės pirmąjį sekmadienį minima Pasauline juoko diena, skatinančia pozityviau žiūrėti į gyvenimą. Deja, šis Motinų sekmadienis juoko joms pašykštės. Ne vien todėl, kad dauguma susipratusių vaikų nepuls į glėbį – savo meilę ir pagarbą rodys nuotoliniu būdu. Juoką rakina ir šiandienos realijos. Nedarbas, prastovos, pajamų praradimas, dėl sustabdyto medicinos paslaugų teikimo paaštrėjusios sveikatos problemos – tokia yra daugelio mamų šiandiena.

Ir kai viena bičiulė iš kirpyklos grįžo apsipylusi ašaromis, pamaniau – kas nors iš šio negandų meniu bus pravirkdę. Klydau. "Tu įsivaizduoji, koks žmonių gerumas!" – pasikūkčiodama telefonu papasakojo, kad meistrė, sužinojusi, jog toji mano bičiulė neteko darbo, plaukus nudažė ir nukirpo nemokamai. Meistrei keliasdešimt eurų iš savo kišenės – pakeliama našta, grožio salonai apgulti klienčių, tikimybė užsidirbti yra. Tai bedarbei bičiulei – didžiulė paspirtis, nes šios ir panašios išlaidos dabar jau ilgam atsidurs už sumenkusio šeimos biudžeto ribų.

Vos prabilus apie karantino švelninimą, kai kas iš kavinių savininkų puolė raginti: "Arbatpinigiams vietoje dviejų eurų palikite septynis – reikia padėti išlaikyti verslą!" Nuoma, mokesčiai, produktai – viskas kainuoja, turime proto matyti toliau savo nosies. Tačiau ir verslininkams nuovokos prarasti nederėtų – ne visi jų klientai savo pajamas seimūnų atlyginimais skaičiuoja...

Nedarbas, prastovos, pajamų praradimas, dėl sustabdyto medicinos paslaugų teikimo paaštrėjusios sveikatos problemos – tokia yra daugelio mamų šiandiena.

Bet solidarumas, kai kalbama apie pinigus, – kaip vilkų prie draskomo ėriuko. Ir kuo aukščiau "miško" hierarchijoje, tuo jo mažiau. Nors gal tik pas mus taip? Štai Naujosios Zelandijos, Singapūro, Honkongo vadovybė pandemijos akistatoje nuo kelių mėnesių iki pusmečio susimažino atlyginimus, solidarizuodamiesi su nuo pandemijos kenčiančiais savo šalies gyventojais. Mūsų tėvynėje – atvirkščiai, per patį pandemijos įkarštį Sveikatos ministerijos galvos pasikėlė, ir ne kokiu šimtu, o visu tūkstančiu eurų.

Kaip ten byloja liaudies išmintis: juokelių – ligi kelių, atodūsėlių – lig petelių. Su Pasauline juoko diena!

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kas per nesąmonė tie arbatpinigiai ? Ką norima pavaidinti jais ? Kažkokius turtuolius ar šiaip kvailius ? Man tai būtų gėda juos imti. Todėl ir neduodu jų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS