Kada Rusija pataisys „Družbą“? | Diena.lt

KADA RUSIJA PATAISYS „DRUŽBĄ“?

Rusija "per vieną dieną" pataisytų naftotiekį "Družba", jeigu jai būtų leista bent vieną koją įkelti į dabar vien tik lenkų valdomą Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, pavadintą "Orlen Lietuva". Ta proga kyla šventvagiška mintis – gal būtų visai neblogai prileisti "Ivaną prie lietuviško vamzdžio", tiksliau, prie Lietuvoje esančios naftos įmonės?

Tai, kad rusai apie galimybę tuoj pat pataisyti naftotiekį kalba vis garsiau, regis, įrodo "Družbos" "avarijos" politinį kontekstą. Nes šis į Mažeikių įmonę žaliavą transportuodavęs naftotiekis "sugedo" kaip tik tuo politiškai jautriu momentu, kai Lietuva nusprendė bendrovės kontrolinį akcijų paketą parduoti Lenkijos "PKN Orlen".

Rusai, taip ilgai siekę šios strateginės įmonės, kol kas priversti graužtis nagus, nes Mažeikiai dirba kaip dirbę – nafta įmonę pasiekia per stabiliai dirbantį Būtingės terminalą.

Tačiau praėjusiais metais Kremliui sužibo viltis vis dėlto gauti bent dalį Mažeikių naftos perdirbimo įmonės kontrolės, nes lenkai lyg ir pradėjo dairytis galimo pirkėjo sunkmečiu nuostolingai pradėjusiai dirbti bendrovei.

Kol kas nėra oficialiai patvirtinta, kad Lenkijos ir Rusijos atstovai derasi dėl "Mažeikių naftos", bet nors tvenkinį tvenk netiesioginių įtarimų, jog tokie kontaktai yra palaikomi.

Rusai tikrai būtų ne prieš įsigyti bent ketvirtadalį "Mažeikių naftos" akcijų. Rusijos premjeras Vladimiras Putinas jau ne kartą kartojo, kad Kremliaus valdomos naftos įmonės suinteresuotos tokiu sandoriu. Jeigu jis pavyktų, esą ir "Družba" būtų tuojau pat pataisyta, ja pradėtų tekėti nafta ir Mažeikių bendrovei produkcijos gamyba kainuotų pigiau. Taigi ji galėtų pradėti vėl dirbti pelningai.

Bet Rusija dar norėtų gauti oficialų Lietuvos pritarimą tokiam galimam sandoriui. Vis palankesnio Vakarų požiūrio siekianti ir su Lietuva santykius bent jau viešai gerinti pasirengusi Maskva pirmiausia nori užsitikrinti, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybė neprotestuos ir nesiraukys, jeigu rusai pasiimtų dalį Mažeikių.

Oficialaus sutikimo Lietuvos Vyriausybė duoti neskuba. Bet A.Kubilius jau yra leidęs suprasti, kad turbūt neatsitiktų nieko bloga, jeigu nekontrolinė Mažeikių gamyklos dalis, pavyzdžiui, kokie 25 proc., akcijų atitektų Rusijaiā

O ką lenkai? Ar jie tikrai pasiryžę atsisakyti bent dalies monopolijos Mažeikių įmonėje? Paties "PKN Orlen" rinkodaros specialistai turbūt sutiktų išvis atsikratyti nuostolingais Mažeikiais.

Tačiau čia įsivelia vienas gana svarbus politinis momentas. Šiemet rudenį Lenkijoje vyks prezidento rinkimai. Ligšiolinis šios šalies lyderis Lechas Kaczyńskis "Orlen" investiciją Lietuvoje laiko svarbia geopolitine lenkų pergale. Todėl didžiausiai valdančiajai Lenkijos partijai "Pilietinei platformai", vadovaujamai populiaraus premjero Donaldo Tusko, neparanku artėjant prezidento rinkimams kelti klausimą dėl Mažeikių naftos įmonės atsisakymo. Tai gali pakenkti "Pilietinės platformos" kandidatui į prezidentus Bronisławui Komorowskiui.

Todėl tikimasi, kad bent iki Lenkijos prezidento rinkimų Mažeikių naftos gamykla niekam neatiteks.

Bet po rinkimų... O po jų, tai yra šių metų pabaigoje ar kitų pradžioje, turbūt jau galime laukti esminių postūmių ir Mažeikių įmonės, o galbūt ir "Družbos" byloje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to Givis

Matosi kvailelis.

Givis

Kada Rusija pataisys „Družbą“? Kai konservatoriai taps istorija.

kastro

Man, jau ne jaunikliui, kadaise rodėsi, kad Kauno valdžia įsileidusi į miestą GAZPROM, išloš, nes tie specialiai sumažins Kauno gyventojams šilumos kainas. Bet nieko panašaus neatsitiko. Lygiai taip, ar valdys dalį akcijų Mažeikiuose rusų mafijos atstovai ar ne, mes mokėsime už kurą vis daugiau ir daugiau. Na bet jei Mažeikių naftą visai užimtų rusai, tai jie galėtų gamyklą panaudoti Kremliaus diktuojamam šantažui, jei to kuriuo nors momentu prireiktų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS