Kada per senas valdyti? | Diena.lt

KADA PER SENAS VALDYTI?

Bent du pastarųjų dienų įvykiai Vakarų visuomenę vėl išmušė iš vėžių. Nepailstanti skanduoti visa ko tolerancijos šūkių, ji vėl sutriko amžinu amžiaus klausimu: kada žmogus jau yra per senas valdyti šalį?

Su šeštadienį karūnuotu 74-erių Karoliu III viskas aišku. Į balą griuvęs, sausas nekelsi – gimęs sosto paveldėtoju, nuo karūnos neišsisuksi. Jei nepamesi galvos kaip Eduardas VIII, tarnystės našta pasivys tave net ir žilagalvį. Tačiau 81 metų JAV prezidento Joe Bideno pagaliau paviešintas apsisprendimas siekti antros kadencijos politikos gerontologinius aspektus aktualizavo, galima sakyti, tarptautiniu mastu.

Apie politikams, juolab prezidentams, taikytiną amžiaus cenzą prabilo jau ir solidieji Europos publicistai, įprastai bijantys net tylėti politiškai nekorektiškai. Pripažindami, kad šiandien 70-mečiai yra guvesni nei buvo 50-ies sulaukę jų tėvai, prikiša: jaustis jaunam nereiškia būti jaunam; ar bus saugu, jei galingiausias planetos politikas sakinį baigs nebeprisimindamas jo pradžios? J. Bideno amžius ūmai tapo svarbus net lietuviams, nors daugumai, rizikuoju teigti, visai nerūpi, kas vyksta Ovaliniame kabinete. Virtualiuoju gerontocidu užsiėmė net kai kurie politikai, buvę ministrai, kažkodėl ėmę rūpintis svetimos valstybės vadovo fizine būkle.

Virtualiuoju gerontocidu užsiėmė net kai kurie politikai, buvę ministrai, kažkodėl ėmę rūpintis svetimos valstybės vadovo fizine būkle.

Pačiose JAV prezidento amžiaus temą labiausiai kursto J. Bideno oponentai, atrodo, tik ir telaukiantys, kada lipdamas trapu jis vėl kluptelės. Per tradicinį priėmimą Baltuosiuose rūmuose akredituotiems žurnalistams prezidentas buvo priverstas teisintis it jubiliatas, gavęs atviruką su banaliu užrašu „Tau – 18 metų + patirtis“. J. Bideno pokštas apie esą geriausią draugą Jimmy Madisoną – JAV patriarchą, mirusį dar 1836 m., buvo sutiktas gardžiu vakaro dalyvių juoku. Tačiau jau pagirių rytą jis virto nauja priekaištų ir diskusijų banga: šalies vadovo amžius – dalykas pernelyg rimtas, kad derėtų juokauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tarybiniais laikais

buvo anekdotas - TSKP CK poltbiuras - senelių namai. Tai jie buvo tiesiog pionieriai lyginant su nupezusiais vakarais.Tie, panašu, per seni bus valdyti kai graban atguls. Nors vienas kitas vardan rinkimų prisikels.

dar

Brazilijoje prezidento rinkimus laimėjo 77 metų Inacio Lula da Silva, nugalėjęs ankstesnį prezidentą 68 metų Jairą Bolsonaro. Beje, Norvegijos karaliui Haraldui V- 86 metai, Švedijos karaliui Gustavui 77 metai. Taip kad 74 metų UK karalius Charlesas III jokia išimtis.

Hagos tribunolas

75 krastutine riba. O kai kam ir anksciau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS