Kai žudikas dar ir auka | Diena.lt

KAI ŽUDIKAS DAR IR AUKA

Karo Ukrainoje istorijoje radosi naujas skyrius. Pirmadienį nuosprendį išgirdo pirmasis okupantas. Šūviai, kuriuos dar „karinės operacijos“ pradžioje seržantas Vadimas Šišimarinas paleido, paties žodžiais, spaudžiamas viršesnio karininko, nutraukė ne tik civilio ukrainiečio gyvenimą, bet ir paties žudiko.

Neįmanoma pateisinti 21-ų sibirioko veiksmų, net jei jis pats – degradavusios, dehumanizuotos savo šalies auka. Tačiau teismo salėje už stiklo užtvaros stovintis akivaizdžiai sutrikęs, vaikiško veido jaunuolis akimirką sukėlė – ne, ne gailestį, veikiau, liūdesį, primenantį, kad kare žūsta ir nušautieji, ir šaunantieji. Ir visai nesvarbu, kurioje fronto pusėje jie yra.

Kad ir kaip ciniškai skambėtų, tokio teismo (kaip ir kalėjimo sąlygų) namuose V.Šišimarinas vargiai galėtų tikėtis.

Žinoma, šiame naujajame karo istorijos skyriuje daug svarbesnės ne emocijos. Net pasruvusi dešimčių tūkstančių civilių ir gynėjų krauju Ukraina lieka ori. Ji demonstruoja atsikračiusi sovietinės praeities, to bendrojo vardiklio, iš kurio jos žemę ir žmones bando padalyti Kremlius. Neigdama amžinus Vakarų partnerių priekaištus dėl skaidrumo stokos Ukraina neteisė V.Šišimarino už uždarų durų – teismas transliuotas internetu, tad teoriškai galėjo stebėti ir Ust Ilimske gyvenanti jo motina. Jokių atbuline data priimtų specialiai šiam karui, šiam atvejui pritaikytų teisės aktų. Jokių V.Šišimariną demonizuojančių televizijos šou.

Kad ir kaip ciniškai skambėtų, tokio teismo (kaip ir kalėjimo sąlygų) namuose V.Šišimarinas vargiai galėtų tikėtis. Gimtinė, pasiuntusi žudyti ir žūti, jį paliko likimo valiai, net nesistengdama imituoti pagalbos. Jei Rusijai iš tiesų rūpėtų „savi žmonės“, kuriuos skelbėsi gelbėjanti okupuodama Ukrainos žemes, su savo kariais taip nesielgtų.

Tokių šišimarinų bus dar ne vienas. Dėl karo nusikaltimų prieš teismą Ukrainoje netrukus stos dar 48 Rusijos kariai. Iš viso iškelta 13 tūkst. bylų, Ukrainos pareigūnai turi bent 600 įtariamųjų sąrašą. Ar Rusija skubės susigrąžinti tuos šauktinius, „kontraktininkus“, kurie už savo pinigus net batus perka ir karo mašinas remontuoja? Jei būtų gerbtina valstybė, kokia skelbiasi esanti, mainytų kiekvieną į dešimtis ukrainiečių belaisvių. Jei būtų dar ir civilizuota, V.Šišimarinas šiandien apskritai švilpautų pūsdamas dulkes nuo tanko, žinodamas, kad svetimoje žemėje jis niekada neiššaus.

Gairės: Vadimas Šišimarinas, karas Ukrainoje, nuteistas Rusijos karys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS