Kalbos morge – košmarai | Diena.lt

KALBOS MORGE – KOŠMARAI

Per Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną veikiausiai vėl tribūnoje trūnys kuris nors politikierius, rusiškomis sintaksinėmis konstrukcijomis aiškinsiantis apie lietuvių kalbos reikšmę ir grožį. Paskui gal dar leis rėžti pamokslą kokiam nors nupezusiam akademikui, nebeatskiriančiam, kur čia jis, o kur jau pati gamta (kaip kažkada pastebėjo gyvasis klasikas).

Na, gal dar Kalbos komisijos pirmininkas ką nors apreikš "tuo pačiu" ("tem samym"), kaip nesigėdija lietuviškais žodžiais rusiškai pasakyti. Jo pratarmei delnų pliauškėjimais pritars keletas niekada nesituoksiančių filologių vilnonėmis kojinėmis ir šv. Magdalenos laikų sandalais. Ir "vsio", šventė baigta, k...os – namo, kaip sakoma.

Negalima liepti visiems per televiziją šnekėti taip idealiai, kaip filosofas ir diktorius Marijus Žiedas. Tačiau tai, kas vyksta komercinėse televizijose, vis tiek vieną dieną pagaliau turėtų būti įvardinta valstybinės kalbos morgo košmarais.

Kiek, pavyzdžiui, iš žiūrovų gali tyčiotis nei tarties, nei gramatikos prideramai nesimokiusi gyvenimo būdo laidų vedėja, jau kelerius metus sunertomis rankomis ieškanti sau primato? Ji vis tautai pasakoja apie savo idealą – moterį, kuri gali sau leisti nusipirkti "tašę" už kelis tūkstančius, arba apie užsienyje dirbantį vyriškį, kuris kasdien plauna galvą "bliūde". Taip tiesiai šviesiai ir vimteli: "tašė", "bliūdas".

Keisčiausia, kad ši lingvistinė distrofija jokios alergijos nesukelia nei televizijos vadovams, nei Kalbos inspekcijai. Ir žiūrovai jau baigia priprasti prie šitų filologinių fekalijų. Netrukus, matyt, žydrieji ekranai įgis feisbuko, kur žodyje "atsakymas" balvonai rašo "c", tapatybę.

Jei toliau taip sieksime "tobulumo", gal ir pageidavimų koncertas netrukus sulauks užsakymų dainelei apie seksą kapinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

kauniete

Perskaiciau straipsni ir pasibaisejau ;gal tai ne S.Pocius?? Ne atpazistu.,,nors tiesa "musha" kaip fontanas,,wau wau.

išsigimimas

Neįmanoma dėl daugelio priežasčių (baisi, netaisyklinga, skurdi, primityvi kalba, kalbos tonas, manieringumas, neadekvatūs judesiai, nenatūralus balsas, dirbtinumo ir kt.) Stiliaus, Valandos su Rūta, Laba diena, Lietuva ir kt. Baisios tos pokalbių laidos.

Žemyna

Nepaprastai dėkinga Autoriui! Lietuva ardoma iš pagrindų. Kaip jau seniai įprasta, niekas geriau už srities specialistus nesugriaus savo mokslo ir veiklos objekto. Kas geriau pasirūpins lietuvių k. už oksfordų ar kembridžų diplomais pasipuošusias, todėl „neginčijamai teisias” „lituanistes” bei jų „orientuojama” VLKK? Kai tokie pasiraitoja rankoves, tautinė valstybė liks be savo unikalios kalbos. Atrodo, pirmininkas nelabai suvokia, kokios svarbos sritis jam patikėta. Jis rengiasi ją „moderninti”. Tskant, vyksta kažkas panašaus į tai, kas į paveldą įrašytame mūsų senamiestyje vyksta - stiklo bokštais „moderninamas”... Valstybės naikinimas vyksta ne vienpusiškai - iš visų kampų puolama: „moderninama” Konstitucija, tauta su jos kalba, aukštyn kojom verčiama tautos istorija, niekinami jos didvyriai, tautos teisė ginti savo žemę, šalį ir viską, kuo ji unikali. Sparčiai virstame BUVUSIA tauta. O šiandien tenka iš gėdos po stalu slėptis, kai mūsų politikai, valdininkai burnas praveria
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS