Kas išgyvens 72 valandas? | Diena.lt

KAS IŠGYVENS 72 VALANDAS?

Jau atvėso praėjusią savaitę tyru entuziazmu liepsnojęs civilinės saugos pratybų įkarštis, kuriuo save bandėme drąsinti, esą tikrai galime likti tvirti net Astravo atominės elektrinės katastrofos akivaizdoje. Ir liksime, jei prireiks, žinoma, tie, kurie išliksime.

Nesgi akivaizdus faktas – branduolinės apokalipsės atveju dalis žmonių jau dabar pasmerkta ir tolesnėje siaubo vakarienėje nedalyvaus.

Tų, jau dabar žinomų iš anksto pasmerktųjų, ne tik pirmąją, bet ir vėlesnes pratybų dienas taip ir nepasiekė tos daug garsintos SMS apie tariamą nelaimę. Ar juos pasiektų žinios apie tikrą katastrofą? Nebūtinai.

Natūrali atranka, anot C.Dickenso, mūsų žydrojoje planetoje gyvuoja nuo gyvybės užuomazgų.

Tie, kuriems nebus pranešta apie Astravo kataklizmus, ką toliau galėtų veikti, turės galimybę pasiskaityti kaip tik jiems skirtame interneto puslapyje LT72, žinoma, jei egzistuos interneto ryšys.

Tai tokia Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svetainė.

Džiugu, kad ten bent jau nemeluojama, jog "didelės nelaimės atveju turimos valstybinės priemonės ne visada galės išgelbėti visus, todėl kiekvienas turėtų gebėti pasirūpinti savimi ir artimaisiais bent 72 valandas, kol atvyks pagalba".

Lygiai tokie pat galvotojai Lietuvą valdė ir tarpukariu, iki sovietmečio okupacijos likus daugiau nei pusmečiui.

Taigi išgyventi 72 valandas arba tris paras. Ar įmanoma? Šias teorijas ir gelbėjimo planus kuriantys genijai tuo tiki. Ir tas tikėjimas palaiko jų, anot J.Huso, šventąjį naivumą, kad būsima nelaimė, jei tokia įvyks, jų pačių turėtų nepaliesti, jie liks šone it kokie neutralūs stebėtojai.

Lygiai tokie pat galvotojai Lietuvą valdė ir tarpukariu, iki sovietmečio okupacijos likus daugiau nei pusmečiui, paruošę "Vaikams karo metu globoti komiteto įstatymą". Tą komitetą turėjo sudaryti vidaus reikalų ministro skirti nariai, kurie rūpintųsi karo metų našlaičiais.

Iš šio dokumento akivaizdu, jog jie nesuvokė, kad netolimoje ateityje jų pačių egzistavimas bus kur kas labiau teorinis nei tų karo vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tomas

Ačiū, gerb. Astute, bent jau voratinklį nuo akių nušlavei. Išgyvensim ne 72 valandas, o 72 metus ir dar daugiau, jei rimtai priešinsimės ne tik Astravo, bet ir kremlinių propagandistų pinklėms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS