Kas pačiups žalią bangą? | Diena.lt

KAS PAČIUPS ŽALIĄ BANGĄ?

Su 2019-aisiais atsisveikinome ryškia ekologine gaida. Naują kadenciją pradėjusios ES institucijos Žaliojo kurso iššūkius paskelbė savo prioritetu. Želmenis išleido Gretos Thunberg pasėta vadinamosios skrydžio gėdos, "Flygskam", sėkla: pernai kas penktas JAV, Prancūzijos, Vokietijos gyventojas keliones lėktuvu rinkosi dukart rečiau nei anksčiau, o Švedijos aviakompanijų keleivių sumažėjo net 9 proc. O kur dar Australijos tragedija. Nors ji daugiau susijusi su neatsakingu žmogaus elgesiu, o ne klimato kaita, širdį veri

Šis tarptautinis kontekstas prašyte prašosi lietuviškų refleksijų. Juolab po to, kai Lietuva buvo įvardyta kaip viena labiausiai klimato kaitos paveiktų Europos šalių. Tad nenustebkime, jei į šiųmečių Seimo rinkimų darbotvarkę su nauja jėga bus įtraukta ir ekologijos tematika.

Nenustebkime, jei į šiųmečių Seimo rinkimų darbotvarkę su nauja jėga bus įtraukta ir ekologijos tematika.

Žinodami žaliosios minties Lietuvoje istoriją, jos potencialą (protestai prieš tokius žemiškus dalykus kaip nitratai agurkuose sustiprino Atgimimo nuotaikas), lūkesčius ir realybę (deja, vėlesni bandymai atkurti ekologija grįstus tvirtus politinius ar visuomeninius judėjimus nebuvo ypač sėkmingi), nenustebkime, jei šįkart ji prasiverš kaip koks visuomeninis judėjimas. Galbūt net pavėluotai pagavęs tos pačios G.Thunberg sukeltą milijonus moksleivių sutelkusių penktadieninių klimato streikų bangą. Tik pagalvokime: vienu šūviu būtų nušautas ir antrasis zuikis – aktyviosios politikos avanscenoje atsidurtų jaunimas, su kuriuo taip mėgstama sieti visas įmanomas viltis. Šis zuikis neabejotinai būtų riebesnis. Kodėl? Nes mūsuose žaliasis mąstymas, deja, kol kas prasideda ir baigiasi tik kaip miesto medžių gynyba, o ne tai pačiai gamtai gerokai naudingesnės iniciatyvos, pvz., kad ir minėtasis "Flygskam". Meilė gamtai ir vėl tebūtų sumanios viešųjų ryšių strategijos dalis, o tie, kas kol kas per jauni parlamento mandatui, savo rankomis ir balsais kelią į Seimą praskintų vienai kitai savo merkantilinių planų turinčiai asmenybei. Ekologija, Gretos idėjos, kova su lietuviškų orų kataklizmais ir vėl tyliai grįžtų į atsarginių politinių lozungų lentyną.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dūdorių čiulptukas

Kas pačiulps ??? Idiotai!!!!

Anonimas

Zalia banga 10 metu plaukia is GEO Kursiu mariomis ir Baltijos jura

Vero

Neminekite tos psichopates thuberg, sergancios net keliomis psichinemis ligonis. Jinai viso labo tera irankus tam tikros grupes vekeju rankose pinigu darymui. O del klumato kaitos, tai klumatas zeneje visa laika keiciasi, tai ledynmetis, tai karščiai. Nuo žmogaus veiklos priklauso tik mažas procentas, ir tai ne nuo Europos, o nuo Azijos (Kinija, Indija ir kt.). O ta vargše ligone palikit ramybeje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS