Kaukių tvanas | Diena.lt

KAUKIŲ TVANAS

Nors aštuonis mėnesius trukusį pastarąjį karantiną norėtųsi užmiršti kaip blogą sapną, pandeminė tikrovė dar ilgai nepaleis mūsų iš savo gniaužtų. Net ir vakcinacijos pirmūnai izraeliečiai, pavasarį sugrįžę prie įprasto gyvenimo, vėl suka link pamirštų ribojimų. Lietuvoje irgi girdime mažai paguodos teikiančias kalbas – konstatuojama, kad pandeminės situacijos gerėjimas sustojo. Taigi ir medicininių kaukių, tapusių mūsų kasdienybės ir įvaizdžio dalimi, dar ilgai nepadėsime į šalį.

Jau suskaičiavome įvairiausius pandemijos padarytus nuostolius: sveikatai, psichologinei savijautai, bendravimui, gyvensenai ir t.t. Tačiau kaip stručiai elgiamės ekologinio COVID-19 efekto akivaizdoje. Gal mums atrodo, kad išmetamos veido kaukės – tik kažkur pasaulyje egzistuojanti problema? Viduržemio jūroje jų greitai bus daugiau nei medūzų, net ir negyvenamąjį Soko salyną pasiekė mūsų kovidinis „lauknešėlis“, betgi tai – ne pas mus! Mes vienkartinėmis kaukėmis nusėjome šaligatvius, parkus, laukus, pamiškes, pajūrį, paežeres ir kaip vaikai užsidengiame akis: nematau, vadinasi, nėra. Mes juk „nežinome“, kad lauke išmestos kaukės galiausiai papuola į vandens telkinius. Aplinkosaugos grupės „OceanAsia“ duomenis, pernai į pasaulio vandenynus jų pateko 1,56 milijardo. Sakote, be mūsų indėlio?

Vienkartinėmis kaukėmis nusėjome šaligatvius, parkus, laukus, pamiškes, pajūrį, paežeres ir kaip vaikai užsidengiame akis: nematau, vadinasi, nėra.

Lietuvoje šiuo metu – apie 2 milijonus suaugusių gyventojų. Jeigu visi sunaudojame bent po vieną kaukę per dieną, tiek ir išmetame. Viena kaukė sveria apie 2,7 g. Vadinasi, Lietuvoje per dieną „praturtėjame“ beveik pusšeštos tonos plastiko atliekų. Kur visa tai dingsta?

Seimas išsiskirstė atostogauti, patvirtinęs Nacionalinę klimato kaitos valdymo darbotvarkę. Skamba didingai. O kaip nubrėžusi žaliąjį kursą Lietuva ketina dorotis su COVID-19 atliekų taršos mastais – vienas Dievas težino. Neteko girdėti nei apie sisteminį požiūrį į šią gresiančią ekologinę katastrofą, nei apie kokį nors nacionalinio masto panaudotų medicininių kaukių surinkimo ir utilizavimo projektą.

Savo išmestas vienkartines veido kaukes, kurių gamybai naudojamos neirios medžiagos, ateities kartoms paliksime tikrąja šio žodžio prasme – joms suirti reikės 450–500 metų. Betgi po mūsų – nors ir tvanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rega

Niekaip negaliu suprasti,kaip žmogus gali, nusiėmęs kaukę,ją mesti bet kur.Vieną kitą kartą pamačius numestą kaukę,pagalvojau,kad gal žmogus tiesiog netyčia ją pametė,bet dabar jau visur matau jų primėtyta.Net nesuvokiama,kaip ir kodėl šitaip galima elgtis.

Nu

kokia čia tau panika? Labai teisingai šįkart žurnalistė parašė! Nematei, kiek panaudotų kaukių visur mėtosi? Be kitos taršos, prisnargliuotos priprakaituotos kaukės ir virusus, ir bakterijas skleidžia. Valio proto bokštams, briuseliniams ir vietiniams - kokteilių šiaudelius, vienkartinius maišelius uždraudė, užtat kaukėmis atsigriebs! Niekaip negali neteršti aplinkos kovotojai už švarią aplinką. Nebeminint to, kad tokioje karštybėje ne virusas, o privalomas antsnukis greičiau pribaigs...

Juškienei

Dalyte, nekelk panikos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS