Iš Kaziuko: riestainis ar skylė? | Diena.lt

IŠ KAZIUKO: RIESTAINIS AR SKYLĖ?

Mediniais šaukštais kaukšnodamas į sostinę atkeliavo Kaziukas – didžiausia visų laikų mugė. Tiesa, tautiečiams jau nelabai rūpi išdrožti šaukštai, nors prekyba jais siekia pačias Kaziuko mugės ištakas. Ką ten šaukštų – šiandienis Kaziukas siūlo visko: ne tik tautodailininkų dirbinių, bet ir kiniškų niekučių. Perpardavinėtojams karą paskelbę amatininkai prieš ketverius metus susibūrė į Kūrėjų meistrų respubliką. Jų kovingą ryžtą sugrąžinti tikriems meistrams gerą vardą, o Kaziuko mugės nepaversti paprasčiausiu turgumi prislopino koronaviruso pandemija – dėl karantino ribojimų 2021-aisiais mugė išvis neįvyko.

Na, o pernai sugrįžusi driokstelėjo kainomis! Lankytojai feisbuke dejavo: be pusšimčio eurų nei užkąsti, nei lauktuvių parsinešti. Jei jau planuoji kokį rimtesnį pirkinį, tai verčiau pasiimk meistro vizitinę kortelę ir aplankyk ne mugės dieną – pigiau sulygsi. Mat derėtis Kaziuko mugėje nepageidaujama. Pabandyk – išgirsi apie išaugusį prekyvietės mokestį, apie darbo sąnaudas, apie tai, kad amatininkai nuo vasaros šiai mugei ruošiasi, apie sunkius laikus, kai viskas taip išbrangę... „Nepatinka – nepirk!“ – padės deryboms riebų tašką. Tai anais laikais didturgis buvo vieta ne tik nusipirkti, bet ir pajuokauti, pasiderėti. Dabar – kokie juokai?! Tad ir eini per tą palapinių eilę kaip per muziejų – pasidairydamas. Kosminės kainos – kaip priekaištas ar kaltinimas – ne tik popieriuje, bet ir ant prekeivių veidų išrašytos.

Mugės dvasią kūrė ne prekių gausa – tai nebuvo akropoliai po atviru dangumi, bet ypatinga nuotaika.

Tuomet, kai Kaziuko mugė Kalvarijų turguje šurmuliavo, važiavome į ją kaip į kūrybingumo Meką. Klampodavai iki juodumo sumintą sniegą nedejuodamas, pirkdavai ne todėl, kad tau kažko verkiant reikia, o kad negalėdavai nepirkti, matydamas ką nors išradingai reklamuojantis. Mugės dvasią kūrė ne prekių gausa – tai nebuvo akropoliai po atviru dangumi, bet ypatinga nuotaika. Ir šiemet – verbą, ąsotėlį, lašinių, riestainių parsinešime, o kaziukiškos dvasios?

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

to to variantas

smegenys pas tave subinėj? jei nebus Rusijos, kas nušluos jievro opą ir usrainą? Tarybmečiu karininkų sboruose aiškino apie atominį ir termobranduolinį. SSSR tada galimai turėjo 30 000 užtaisų. Pakankamai visam svietui. Rusija tiek neturi, tai nepigus malonumas. Bet pirmas smogęs visom pajėgom analogiško atsako nesulauks. Ir dar - radiacija nepripažįsta sienų. Net numušęs atominę raketą gauni kalną radiacijos.

to variantas,

nebus ukrainos, nebus europos, bet pradzioj RUSKYNO nebus...Taskas...

yra variantas

nebus nei ukrainos nei eurožopos. Minimalias galimybes pademonstravo civiių žudikai jankiai. Temoransuolį tik bandymą SSSR, Bet efektas šimtus kartų viršija jankių. Jeigu sugalvos putinas išgelbėt klimatą nuo dvikojų skėrių - jievropa su krapolandu gali virsti lydytų uolienų dykuma.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS