Kiniška svajonė | Diena.lt

KINIŠKA SVAJONĖ

Mama savo paaugliui sūnui liepė susirinkti nuo grindų išmėtytas kojines, išsiplauti nešvarius puodelius ir pasikloti lovą. Bet mama nenori jam pirkti naujo mobiliojo telefono. Net į kalbas nesileidžia, esą pinigų šį mėnesį reikės žieminiams jaunesnės sesutės batams, dar kainuos šaldytuvo remontas.

Bet ką gi daryti, kai telefono taip norisi? Išeitis yra. Reikia skambinti numeriu 112 ir pasakyti, kad mama skriaudžia savo vaikus. Atvažiuos policija, dar atsiveš lietuviškus "bernevernetus" ir padarys tvarką. Gal net pinigų naujam telefonui atsiras?

Čia – moderni socialinė reklama, nūdienos Lietuvos aktualijų atspindys. Taip šiandien atrodo valstietiška "Matuko reforma". Tik netikrų ministro ašarų čia nebepakaks, kaip prie narkomanų užmušto vaiko kapo.

O jei dar rimčiau, daug problemų dingtų, jei šaunioji Seimo "valstiečių" dauguma pirmieji pasaulyje, net aplenkdami kinus, Lietuvoje išpildytų orvelišką pranašystę – nieko patiems nepajėgiantiems nuspręsti gyventojams pritaikytų socialinio kredito reitingą.

Dievuliau, kaip būtų patogu: būtų surinkta ir susisteminta skaitmeninė informacija apie piliečius, ypač finansinę jų elgseną. Tada, remiantis šiais įrašais, būtų kuriama socialinio kredito reitingo sistema, nuspręsianti, ar pilietis gali naudotis tam tikromis paslaugomis.

Taip vyriausybė užsitikrintų, kad sistema patikimiems piliečiams už lojalumą valdžiai atkištų pyrago kąsnį, o nepatikimiems grūmotų botagu.

Šitaip išrinktieji užsitikrintų daugiau prieigos prie piliečių gyvenimų ir jų kontrolės. Tokia štai kiniška svajonė, kuri Lietuvoje, padedant XVII Vyriausybei, pamažu stumiasi kelią, nors ir ne tokiais greitais žingsniais, kaip ponams norėtųsi.

Tik klausimas, kaip išlaikyti bent fasadinį patriotizmą, kuris, anot M.Twaino, yra ne kas kita, o savo tėvynės palaikymas visą laiką, ir vyriausybės, kai ji to nusipelno?

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

taip

neperlemkite lazdos...ir su patarimais, ir su matomomis grėsmėmis...ir su juokais...

Marcia2

Pradekite uždirbti 80 euru per valanda dirbdami internetu namuose 4-5 valandas per diena ... Gaukite savaitini mokejimo buda. Jums tereikia nešiojamojo kompiuterio, interneto ryšio ir laisvo laiko. . Aplankyti .....===========>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­j­­o­­b­­3­­3.c­­o­­m

Zelemunčikas

Atsakiusiems.Esu neišrankus,paso nereikalauju.Tesiunčia tą su kuriuo galima derėtis dėl kainos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS