Koalicija ir raidė „W“ | Diena.lt

KOALICIJA IR RAIDĖ „W“

Į politinę darbotvarkę po dvejų metų pertraukos vėl grįžta pavardžių ir vietovardžių rašybos klausimas. Šią problemą, žinoma, labiausiai eskaluoja valdančiosios koalicijos partnerė – Voldemaro Tomaševskio – vadovaujama partija.

Svetimų pavardžių rašymas, kažkodėl ypač akcentuojant lenkiškas, jau ne vienus metus, ne be kai kurių politikų pastangų, nuodija tarpvalstybinius santykius. Kaip, beje, ir ginčai dėl gatvių pavadinimų lentelių Vilnijoje. Bėda jau, matyt, ne ta – leisti ar neleisti dubliuoti tuos užrašus mažumų kalba, o pauzė. Galutinio sprendimo priėmimas užsitęsė tiesiog per ilgai.

Taip, asmenvardžių ir vietovardžių rašybos problemas jau bandė spręsti buvusi centro dešinės koalicija. Deja, viskas baigėsi tuo, kad Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektas praėjusios kadencijos Seime buvo atmestas dar pateikimo stadijos. Dalis Lietuvos politikų, užuot sprendę aktualią problemą, tik kėlė klausimus: ar noras tai įteisinti – priešiška Lietuvai klasta, ar kultūrinė problema, o gal grėsmė lietuvybei?

Iš esmės filologinė ar net techninė problema įgavo politinį ir net tarptautinį skambesį. Dėl to netgi atsiprašinėjama ministrų lygiu. Politikai ir iš kairės, ir iš dešinės suranda visokiausių priežasčių aiškinti, kas gi būtų blogo, jei George Bush ar Adam Mickiewicz pase būtų rašoma originaliai.

Štai centro kairės koalicija Gedimino Kirkilo lūpomis skelbia, kad visoms šioms diskusijoms atėjo galas ir pavardžių rašymą nelietuviškais rašmenimis įteisinantis įstatymo projektas gali būti priimtas jau šių metų balandžio mėnesį.

Vargu ar tai realu. Mat prieš dvejus metus, 2010-ųjų balandį, vos viena Seimo frakcija – Liberalų sąjūdis – šiuo klausimu buvo vieninga ir balsavo „už“. Komiška, bet Socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius jau kelios dienos aiškinasi, kodėl jis tąsyk balsuodamas susilaikė. Net Darbo partijos atstovai, kurios lyderis Viktoras Uspaskichas priklauso tautinei mažumai, ir tie balsavo „prieš“ arba susilaikė.

Kam dalyti nepagrįstus pažadus ir žadėti išspręsti problemą, jei daugumos pasisakančių „už“ nėra ir dabartiniame Seime? Užuot plepėjus, reikėtų pasakyti aiškiai: teisės rinktis – ar pavardėje bus „v“, ar „w“ – kol kas neturėsime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Junginys

Gal geriau iš kart WC rasyt.

gebelsas

leidot maksimai rasyti X... tai leiskit ir liankams rasyti W

SUSIJUSIOS NAUJIENOS