Kortelių gerovė | Diena.lt

KORTELIŲ GEROVĖ

Pūškuodamas, su dažnais sustojimais šį rudenį finišą pasieks dar vienas socialinės paramos daugiavaikėms šeimoms traukinys.

Šeimos kortelės įstatymo projektas Seime buvo svarstomas nuo 2016-ųjų vasaros. Įstatymo šalininkai energingai agitavo: tai ne tik garantuos paramą tris ir daugiau vaikų auginantiems tėvams, bet ir mažins demografinę krizę, drąsins tėvus turėti daugiau vaikų. Oponentai, tarp jų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nesutiko: daug prasmingesnė – tiesioginė parama šeimoms, tokios kortelės sistema pažeidžia socialinį teisingumą, nes į lengvatas negalės pretenduoti mažas pajamas gaunantys ir mažiau vaikų auginantys tėvai. 2017-aisiais, į Seimą atėjus "valstiečių" daugumai, įstatymo projektas nebuvo svarstytas. Įteisintas pernai vasarą, šių metų liepos 1 d., įsigaliojus Šeimos kortelės įstatymui, prasidės vardinių kortelių gamyba, o rugsėjį paštu iškeliaus pas lengvatų gavėjus.

Gerai, kad valstybė nori padėti daugiavaikėms šeimoms, tačiau gana keista, kad valstybė sprendžia, kur, ką ir su kokia nuolaida įsigyti.

63 tūkst. šeimų galės naudotis nuolaidomis ir lengvatomis, tačiau kokios jos – dar migla. Pažadėta, kad spektras bus platus – kortelė garantuos lengvatas, paslaugas, privilegijas ar nuolaidas prekėms ir renginiams. Nuolaidų teikėjai bus paskelbti tik liepos pirmąją, o ir nuolaidų amplitudė neaiški: mažesnės nei 10 proc. nuolaidos vargu ar bus efektyvios, o 3 proc. – išvis pasityčiojimas.

Gerai, kad valstybė nori padėti daugiavaikėms šeimoms, tačiau gana keista, kad valstybė sprendžia, kur, ką ir su kokia nuolaida įsigyti. Puiku, kad bus galima lavinti vaiką papildoma veikla ir už ją mokėti mažiau, tačiau rinktis teks iš nuolaidų meniu. O jas teiks ne visos įmonės, ne visus verslininkus lengva įkalbėti jungtis prie iniciatyvos. Dar gegužę eilė nesirikiavo.

"Nereik mums tos kortelės, duokite darbo, orų atlyginimą ir kokybiškas paslaugas, prieinamas ir gausioms, ir mažoms šeimoms…" Tokie ir panašūs šūksniai skrieja į valstybinės nuolaidų sistemos diegėjų daržą. Ką gi, jau greitai pamatysime, kokie jame išdygs daigai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Esu

Esu pensininkė,globoju paauglį,man jokios kortelės nepriklauso.

Nesamoningas straipsnis

Korteles ar kokia kita socialines nelygybes reguliavimo sistema tera PASEKME, tu 30 metu prie lovio prilindusiu, paciu sau pasiskirianciu didziulius atlyginimus is mokesciu moketoju lesu, nedarbo pasekme. Tiksliau, tai jie yra 75 metams save isislaptine KENKEJAI, 30 metu kenke ir toliau kenkiantys. Tikrieji ju darbdaviai esame mes, kurie sumokame apie 65% mokesciu, o jie nemoka nieko, nes viska pasiima is LOVIO, o produkto nesukuria jokio!

Algys

O kuo blogesni kiti zmones gaunantys mazas pajamas(invalidai,pensininkai,ar dirbantys uz minimuma),soc.parama visiems priklauso! Kai pries 5 metus mokejau mokescius nuo 2300 litu algos,tai gerai buvo,o kai invalidu tapau gyvenk is 160euru?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS