Laisvės brand(g)umas | Diena.lt

LAISVĖS BRAND(G)UMAS

Laisvės gynėjų dieną galima aiškiau įsivaizduoti, kokia yra laisvės kaina, ir suprasti, kad už naudojimąsi laisve tenka mokėti palūkanas.

Laisve naudojamės 33 metus. Atėjo palūkanų metas. Jei pavyks išsimokėti, turėsime naują laisvės brandos etapą. Bet ar rasime pakankamai lėšų? Kai už vartų – orkai, laisvės palūkanos pasiekia rekordinį lygį. Laisvės kaina tampa auksinė, bet aukso (drąsos nepasiduoti) atsargos ir resursai žmonių širdyse neaiškūs.

Orkų žinia gana aiški: davai, atgal į gardą, iš kurio ištrūkote prieš 33 metus. Sugužėjus į aptvarą, laukia trys pasirinkimai: paskers, nuskus kailį arba kažko drėbtelės į lovį.

Laisve naudojamės 33 metus. Atėjo palūkanų metas. Jei pavyks išsimokėti, turėsime naują laisvės brandos etapą.

Kai įsiviešpatauja netikrumas, nerimas, netuščias lovys neatrodo labai apgailėtinai, ypač tiems, kurie laisvę tikėjosi raikyti kaip kugelį. Tai viena priežasčių, kodėl prieš 33 metus į laisvę ėjome kaip į šventę. Ir tautos vienybė tuomet buvo daugiau euforiška. Galvojome, kad laisvei duosime pagal sugebėjimus, o gausime pagal poreikius. Bet komunizmo formulė netiko, mat galioja kitokia: iš kiekvieno pagal sugebėjimas, kiekvienam pagal rezultatus. Jei rezultatų nėra, patarimas paprastas – pasistenk dar.

Aišku, galima skųstis, kad valdžia ne ta. Kadangi turime demokratiją, dėl netinkančios valdžios galime rėkti, švilpti. Taip buvo praėjusią sausio 13-ąją, tik bėda, kad tai buvo panašu į orkų jauniklių cypimą.

Siekiant laisvės brandumo, jau nepadės plakatai su užrašais „Red Army – Go Home“, kurie anuomet atrodė drąsūs. Dabar jie atrodytų infantiliškai. Šalia tokio plakato dabartinėmis sąlygomis tiktų didelio kalibro vamzdis.

Laisvės gynėjų dieną tenka suvirškinti nuostatą, kad esame laisvės prievolininkai ir kad anuomečio „Roko maršo“ žingsniu toli nenužygiuosi – gali tekti ir pašliaužti. Švilpiant kulkoms.

Kiek būtų galinčių? Jei kaip šventinės vienybės laikais susimestų tautos dauguma, gal būtų sukaupta tiek drąsos ir valios aukso, kad užtektų apmokėti grėsmingai kylančias laisvės palūkanas ir ją išsaugoti.

Gairės: laisvė, sausio 13
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jonas Lietuvis

Mano pažistama laukia būtųjų laikų sugrįžimo. Ji metuose. Kitaip sakant kad kažkas ateis,atims iš turinčių ir turtingesnių. Sakau ,tai ir tavo butelį 2 kambarių atims , kurį dabar valdo viena. Anksčiau,jos menamais gerais laikais, į tokį tilpdavo dvi šeimos arba 3 kartos. Ir turėdavo tilpti , nes kitų variantų nebuvo. Dabar ji mąsto, bet marazmas yra marazmas....

L.

Dabartinė laisvė labai primena gyvenimą iki 1989 metų. Tik ateina iš kitos pusės.

taip

reikia viso isgalem atsiribot nuo sios saikos vasalu ir tik 1 permainos jav gali pakeisti ir viso pasaulio likyma nes tai 1e salis kur visi ginkluoti o laikas bega ne ju naudai ===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS