Migrantai didina Lietuvą | Diena.lt

MIGRANTAI DIDINA LIETUVĄ

Apie tokį hibridinį karą, kai Baltarusija per sieną pas mus grūda šviesesnio rytojaus ir gardesnio kąsnio ištroškusius Irako, Kongo, Kamerūno ir kitų valstybių piliečius, niekas negalvojo. Bent jau tokiam nesiruošė – tai tikrai.

Kai Pietų Europos valstybes užplūdo pabėgėliai, Lietuva bandė laikytis pozicijos: ne mano daržas, ne mano pupos – kaip nors praslysim. Dabar lazda prieš mus atsisuko kitu galu.

Prezidentūra vakar pareiškė, kad, susidūrus su nelegalios migracijos srautu, išryškėjo valstybės sienos apsaugos spragos, kurių nepavyko sutvarkyti per 30 nepriklausomybės metų. Apmaudu, bet tų spragų, kurių per trisdešimtmetį netvarkėme ir net apie jas negalvojome, begalė.

Antai padangų gaisras Alytuje parodė, kad tokioje situacijoje algoritmų nėra arba jie visiškai neveikia, kai to iš tikro reikia, o ant ledo lieka eiliniai žmonės – tie, kurie gesino, ir tie, kurie ten vietoj tuos kenksmingus dalykus sukvėpavo, išgėrė, suvalgė. Ir vėl ramu. Turbūt iki kito karto.

Kai kankinta mergina, vežama automobilio bagažinėje, bandė prisišaukti pagalbos ir istorija baigėsi liūdnai, visi ūžė apie spragas Bendrosios pagalbos iškvietimo ir teikimo schemose. Manot, viskas dabar ten kaip sviestu patepta? Drįsčiau abejoti.

ES saugumas skamba didingai, o tų kaimų gyventojų, šalia kurių įkurdinami migrantai, saugumas aukščiausiems valstybės politikams rūpi mažiausiai.

Ne vienus metus sklandė kalbos, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras buvo trokštama darbo vieta tiems, kurie nelinkę persidirbti. Kol į Lietuvą neatėjo COVID-19. Čia jau spraga virto juodąja skyle, ką jau kalbėti apie tai, kad užduotis suskaičiuoti ligonius, pasveikusius ir numirusius pasirodė neįmanoma.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen vakar dėstė, kad nelegalūs migrantai, plūstantys per sieną su Baltarusija, ne vien Lietuvos problema, o reali grėsmė ES, pirmiausia – Baltijos šalių, saugumui. ES saugumas skamba didingai, o tų kaimų gyventojų, šalia kurių įkurdinami migrantai, saugumas aukščiausiems valstybės politikams rūpi mažiausiai. Lazdijų rajono merė rėžia tiesiai: atsakingos įstaigos ir tarnybos "pasirengusios nebuvo, veiksmų plano neturi ir esamos situacijos šiuo metu suvaldyti vis dar nesugeba".

O gal čia viskas gerai? Kaip Andrius Užkalnis rašė – nebereikės skųstis, kad mūsų tik mažėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kaunietis

Jam buvo geda kad mes taip mazai padarėme dėl cihonovkos kurvos tai lai dabar ciulpe pajuodusius galus

JŪS REIKALINGI!

Kad ir kuriai partijai priklausome, kad ir katrą remiame, APGINKIME LIETUVĄ - LIEPOS 13 d., ANTRADIENĮ, 9: 30 ATEIKIME Į MITINGĄ PRIE SEIMO! --- VISI KARTU pareikalaukime Seimo ginti Lietuvos sienas, gerbti jos suverenumą ir nebepriimti nelegalių migrantų. Neleiskime tyčiotis iš tautos ir užleisti migrantais mūsų valstybės! PLATINKIME ŠIĄ ŽINIĄ VISUOSE PORTALUOSE! SUSITELKIME, ATEIKIME VISI – KAD IR KATRAI PARTIJAI KAS PRIKLAUSOME – DABAR SVARBIAUSIA VALSTYBĖS SAUGUMAS!

taaaaip

kas nors pasakė, kad landsbergininkai mažiau lotų ant kaimynų? Latviai turi problemų su pabėgėliais?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS