Mirties spalvos etiudas | Diena.lt

MIRTIES SPALVOS ETIUDAS

Jei tikėtume Kvedlinburgo analais, taip pat Titmaro kronika ir dar vienu tokiu metraščiu, šiandien sukanka lygiai 1010 metų, kai pirmą kartą istorijoje paminėta Lietuva.

Tiesa, tas paminėjimas dabar mūsų protėviams garbės tarsi ir nedaro.

Nesgi pirmoji žinia apie Lietuvą bjauriai sutepta šv. Brunono (to paties, kuris mūsų žemėse "trenktas į galvą su 18 saviškių iškeliavo į Dangų") krauju. Dar kiti senieji dokumentai liudija, kad krikščionių kankinys buvo nudaigotas ne vasario 14-ąją, o kovo 9 d.

Tačiau šiandien, po daugiau nei tūkstančio metų, tai didelės reikšmės neturi, nebent tik smalsu, kur jų palaikai palaidoti, nes kapavietės lig šiol taip ir nepavyko rasti.

O dar gerokai iki Brunono, taip pat vasario 14-ąją, mirtimi buvo nubaustas toks Valentinas, vėliau tapęs šventuoju kankiniu ir globėju įsimylėjėlių, kurie šią dieną begėdiškai nusavino, pamiršę visai nešventiškas jos kilmės užuomazgas.

Vėlgi vasario 14-ąją, lygiai prieš 240 metų, (ačiū Dievui) ne Lietuvoje, bet jau Havajuose, buvo nužudytas (ir baisu net prasitarti – turbūt vietinių suvalgytas) keliautojas, jūrininkas ir nežinomų žemių atradėjas, kapitonas Jamesas Cookas. Kaip ir Brunono atveju, jis ten atsidūrė ne laiku ir ne vietoje, kad ir kokių kilnių ketinimų vedamas.

O tą pačią dieną lygiai prieš 30 metų, sulaukęs 89-erių, mirė (šitas tai jau savo mirtimi) Jamesas Bondas, amerikiečių ornitologas. Būtent jo vardu rašytojas Ianas Flemingas pavadino legendinį savo knygų personažą agentą 007.

Dar vasario 14-oji buvo liūdna diena pirmajai pasaulyje klonuotai avytei Dolly. 2003 m. šiam keistam padarui, išsivysčius lėtinei plaučių ligai, suleista mirtina injekcija.

Tad šv. Valentino dieną beveik nėra ko švęsti. Nors didžiausias moterų bei laimės ekspertas, Seimo narys Z.Streikus ir džiūgauja, kad pastaruoju metu "Lietuvoje ženkliai padidėjo žmonių laimės pojūčio indeksas".

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anzelmutė , degintuvo vadybininkė

Kai tik aš visa pasidarau intymi , tai man ir Valentuko diena

ata

ne brunonas kažkoks , o Bronius , o galva jam nusuko jurbarko mafija pie nemuno ...

Ir vel asta ir vel mitai ir vel istorijos klastojimas

Pradekim nuo "etiudo"-literaturinis kurinys,pagristas tikrais ivykiais ir veikejais!!!Taigis,kur tikri ivykiai ir veikejai??Ka reiskia dar vienu tokiu metraščiu"!?istikro tai-Petro Damianio,Viperto pasakojimai...sv.Brunonas zuvo o ne Lietuvoje,o pietvakariuose nuo Naugarduko tuometineje Prusijai pavaldzioje teritorijoje.Butent faktas tikras,kad"iskeliavo i dangu su astuoniolika saviskiu ir kovo 9 d.Kas toliau? James Cook!Ir vel legenda,kad suvalge- niekas jo nesuvalge,8 kg kuno ir galva be apatinio zandikaulio buvo grazinta angalms-visa tai palaidota vandenyne....Uzsiimk geriau fantastikos kurimu-puikiai gerai sektusi..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS