Misija – susitarti. Ar įmanoma? | Diena.lt

MISIJA – SUSITARTI. AR ĮMANOMA?

Kai politikai taip draugiškai vieni kitus akina pasirašyti susitarimą dėl švietimo, negali atsigrožėti. Bet kažin dėl ko konkrečiai būtų sutarta? Kad reikia daugiau pinigų, o mokytojams – didesnių algų? Kad nereikia reformų reformuoti kas kadenciją? Kas ginčytųsi. Tačiau kitos šalys, skirdamos švietimui panašią kaip mes dalį bendrųjų pinigų, pasiekia geresnių rezultatų. Tad sutarti reikėtų apie kur kas sudėtingesnius dalykus – kaip geriau mokyti vaikus. Tačiau sunku tikėtis sutarimo, kaip tai padaryti, jei negalime sutarti dėl kur kas aiškesnių dalykų.

Štai sostinės Lukiškių aikštėje po beveik trisdešimties metų ginčų šią savaitę pagaliau matuojamas "Lukiškių kalvos" maketas. Oficialiai skelbtas konkursas išaiškino nugalėtoją, visuomenės nuomonės atsiklausta, tačiau dėl verdikto bylinėjamasi teismuose, o aukšti sostinės valdininkai aiškina, kad paminklą reiktų taikyti prie… aikštėje suformuotų takelių, mat savivaldybė juos jau sutvarkė.

Pasinaudokime civilizuotų bendruomenių seniai atrastu receptu: išgirsti visų nuomonę, bet sutarti, kas turi sprendimo teisę.

Temidė jau tris dešimtmečius aiškinasi ir vis naujus ginčus dėl nacionalinio stadiono, pradėto projektuoti dar 1985 m. Stadiono nėra, bet sostinės meras jau jį krikštija – siūlo pavadinti Romualdo Marcinkaus, XX a. lakūno ir futbolininko, vardu. Remigijus Šimašius – patyręs gatvių pavadinimų ir atminimo lentų "specialistas". Bet kažin ar taip įaudrintoje visuomenėje reiktų stadioną vadinti kažkieno vardu, juolab, nedėkingas sutapimas, garsaus futbolininko ne tik bendrapavardis, bet ir bendravardis – ir tituluočiausias lietuvis kagėbistas.

Kaip paskelbė Registrų centras, dažniausiai gatves vadiname Liepų ir Miško, nors yra ir Lašinių. Gal ir stadioną, kai tik jis atsiras, pavadinkime Lašinių vardu – ir tautiška, ir nebus taip, kad visi gulsime kūnu: tik vieni – už, kiti – prieš. Arba pasinaudokime civilizuotų bendruomenių seniai atrastu receptu: išgirsti visų nuomonę, bet sutarti, kas turi sprendimo teisę: vienu atveju – ekspertų komisijos, kitu – išrinkti ar paskirti asmenys ar institucijos. Be tokio sutarimo jokie kiti sutarimai neįmanomi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

taip,bet,ar tas shimashius dar vis egzistuoja musu Vilniuje ???

M.

Prisiminiau: Šimašius kažkada uoliai perdavė Lukašenkos agentams Baltarusijos disidentą, jis liepė nuimti Gen. Vėtros atminimo lentą o dabar paaiškėjo, kad stadioną nori pavadinti KGB karininko vardu. Įdomu darosi.

Aha

tiktų KGB arba EBSW

SUSIJUSIOS NAUJIENOS