Mokslo šaknys labai karčios | Diena.lt

MOKSLO ŠAKNYS LABAI KARČIOS

Mūsų premjeras visą gyvenimą dirbo policininku, užjaučia saviškius, pasirūpino, kad pradedantis tarnybą policijos pareigūnas iš karto uždirbtų 600 eurų per mėnesį. Į rankas. Gaila, S.Skvernelis nespėjo padirbėti mokytoju. Naujųjų mokslo metų proga būtų inicijavęs Vyriausybės nutarimą, kad ši profesija irgi svarbi, todėl pradedančiajam pedagogui privalo būti mokama ne mažiau nei policininkui. Dabar šalies ateitį kursiančius vaikus mokantys specialistai vidutiniškai maždaug tik 600 eurų uždirba. Mažiau už ministerijų tarnautojus, kurie visus gyventi moko.

Vargiai mokytojo profesiją prestižine pavadintum, nors universitetai kasmet į gyvenimą išleidžia šimtus absolventų su edukologo diplomais. Kiek jų šio rugsėjo pirmąją mokslo metų dieną stojo prie lentos? Tokios informacijos mūsų valstybė nekaupia. Ruošia mokytojus, o kiek tampa mokytojais, nesvarbu. Diplomuotam pedagogui irgi nesvarbus tas darbas, yra geriau apmokamų.

Šiemet vyko didžiulė agitacija, kad geriausias kelias į gyvenimą suka pro profesinę mokyklą. Negi tikrai plytelių dėstytojo (klojėjo) darbas svarbesnis nei universiteto dėstytojo? Mokytojo? Ir tas, ir tas svarbus. Tik kreivai sudėtos plytelės iš karto matosi, jas galima perkloti. Kaip perkloti blogai sudėtas žinias?

Mokytojai ir skurdinami, ir reformomis varginami. Kiekvienos Vyriausybės garbės reikalas pakeisti bent vieną švietimo vežimo ratą. Jei ne pakeisti, bent pagalį į jį įkišti. Nes… kodėl buvusieji pirmiau nei dabartiniai sugalvojo tai?

Gal visų reformų raktas paprastesnis. Kai net universitetų rektoriai gerą dalį disertacijų nusirašo nuo išmintingesnių už save, kodėl švietimo reformatoriai nepamato gerų pavyzdžių svetur. Pavyzdžiui, Suomija. Ir mokytojai puikiai jaučiasi, ir moksleiviai. Kopijuoji, verti iš anglų į lietuvių (dabar, aišku, atvirkščiai – lengviau), ir pas mus visi puikiai jaučiasi. Tiesa, tada iškyla esminis klausimas: kam reikalinga Švietimo ir mokslo ministerija?

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

>

Is suomiu nusirasyti,reik suomiu kalba moketi.Va rusiskai,kits reikalas,nusirasai ir paskleidi "reformas"?Paklausykit "Svobodos" radijo,issigasit isgirde,kad mes "du batai(kerzavi)" pora,kaip is tos pacios,tam paciam laike,tu paciu mentoriu "sprendimai" ???

Visų pirma

reikia tuos mokytojus atestuoti.Dėl pilietiškumo, dorovės mokiniams auklėjimo, požiūrio į amžinasias vertybes..Moralė kai kurių - atsiprašau..Viena kryptis - pinigai..O pakovoti, susiorganizuoti - kur ten..Mat jie yra ponai.Už juos ir jų gerovę privalo ,,liaudis"kovoti, o ne jie patys.Na susirenka šimtukas kitas palaikyt plakatą prie seimo.O kur kiti?NĖRA.Nes jiems per žema..DIDŽIAUSIAS SNOBIZMAS IR MORALINIS BUKUMAS.O tokiems ir dabartinė alga per didelė.

Ina

Puiku....Ir su lengvos ironijos atspalvėliu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS