Neprapilkite pro šalį | Diena.lt

NEPRAPILKITE PRO ŠALĮ

Sako, žiūrėjimas į briliantus gerina regėjimą. O kalbėjimas apie rekordinio dydžio milijardų eurų maišą ekonomikai gaivinti ramina. Psichoterapijos kursas: milijardas – šen, milijardas – ten. Tačiau paaiškėjo, kad nelabai ką už juos nuveiksime. 

Lietuva neturi minties krizę išnaudoti šuoliui į priekį. Mes neturime generalinio plano. Mes neturime lyderių. Mes turime daug kalbančių galvų. Galvojančių galvų irgi turime. Visą mokslų akademiją. Tačiau niekada nė viena kalbanti galva nesikreipė į galvojančią galvą, kad patartų, ne kaip išgyventi, o kaip prasigyventi. Ekonominės krizės metu reikėtų ne politinių, o ekonominių sprendimų. Bet COVID-19 greičiausiai – nuosmukis visomis prasmėmis. Ir materialine, ir dvasine.

Kodėl kaskart, liejant milijardus į ekonomiką, gerokai prapilama pro šoną?

Jau įpratome per krizes girdėti, kad tiek ir tiek pinigų bus duota, kad nenumirtų verslas ir piliečiai. Bet. Kodėl kaskart, liejant milijardus į ekonomiką, gerokai prapilama pro šoną? Tebegyvename "Sekundės" banko laikais, su lozungais: "Reikia pinigų?! Pinigų yra!" Traukiami apsamanoję projektėliai, kurie anksčiau buvo niekam nereikalingi ir dulkėjo stalčiuose. Dabar jie reikalingi tik dėl vienintelės priežasties – reikia išleisti pažadėtus milijardus. Jau apdulkėjo sukurtas projektas pasistatyti kosmodromą. Ir išsiasfaltuoti net dvi "Formulės-1" trasas (neatsakinga, gali pritrūkti asfalto iki būsimų premjerų namų). Kiekviena savivaldybė yra priaudusi niekada neišsipildysiančių svajonių rietimus. Tai skatina ekonomiką? Mūsų visų pinigų švaistymas skatina švaistymą.

Trečdalis matematikos neišlaikiusių abiturientų yra valdžios atspindys. Kaip skaičiuoja ji, taip skaičiuoja ir vaikai. Atrodo, kad ir vienų, ir kitų skaičiavimo įgūdžiai susiformavo pro langą varnas skaičiuojant. Ir vieni, ir kiti, paklausti, kiek milijardas turi nulių, ko gero, atsakytų – daug. Daug, kaip ir varnų. Bet. Mosteli ranka ir jos nuskrenda. Lieka vienišas vienetas. Lieka vienišas mokesčių mokėtojas, kuriam teks sumokėti valdžios pasiskolintus ir išlaistytus milijardus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lietuvos nelaimei

Gandragalviai kalbančių galvų turi užtektinai ir visokių: ir plikų ir apžėlusių, ir deformuotų, ir paremontuotų, o galvojančių galvų - šnipštas.

Azuolas

Gerai pasakyta. Bet ka daryti, kad butu proverzis? Kas pasakys?Kas darys? Nes dabar toksai liunas. Neviltis. TYLA.

R...

Kaip visada autoriaus pasakyta tiksliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS