Panaršius lietuvišką interneto žiniasklaidą | Diena.lt

PANARŠIUS LIETUVIŠKĄ INTERNETO ŽINIASKLAIDĄ

Man prireikė medikų ir gaisrininkų, o vėliau ir papurtyti piniginę nenumatytoms išlaidoms. Apie viską – nuo pradžių. Satyrinė šio reikalo dalis kiek kandi ir iš dalies išgalvota, tačiau atspindinti daugelio patirtis palinkus prie kompiuterių ekranų.

Rėkiančios antraštės

Pradėjau naršyti kaip mėgstamas atlikėjas Donatas Montvydas stiprina savo sveikatą. Gražus pavyzdys. Antraštė rėksmingai skelbė, kad atlikėjo metodai neįtikėtini, jog tai sukrečia. Ir iš tiesų nuo pat pradžių kaustė neapsakoma nuostaba, kaip įmanoma keturis kartus per savaitę mankštintis, įnerti į eketę. Pasiekus vietą, kur D.Montvydas vaikščioja žarijų takais, tai virto šoku. Ėmiau purtytis vos išsilaikydamas krėsle daužantis jautriai širdžiai. Pajutau, kad gali prireikti daktaro.

Giliai įkvėpęs šokau į bet kokį kitą straipsnį. Pataikiau į antraštę, kur kažkokia nuoga Ratajkowski sprogdina internetą. Bemat pasileido dinamitinės nuotraukos, vaizdai. Ir ką jūs manote? Nuo pritrenkiančio turinio pradėjo lydytis pelė ir ekranas. Stalas ėmė rūkti, modemas išsilakstė gabalais, kompiuteris po kojomis užsiliepsnojo kaip inkvizicijos laužas. Griebiau telefoną ir puoliau į balkoną rėkdamas šaukti medikus ir gaisrininkus. Atvažiavo, užgesino, davė raminamųjų, paguodė. Patarė visko neimti į širdį ir nusipirkti geresnį kompiuterį. Arba tiesiog priprasti.

Ir poveikis, ir pinigai

Pereikime prie rimtesnės aprašytos nesąmonės priežastinės ir piniginės dalies. Ar straipsnis kuklia antrašte "D.Montvydas stiprina sveikatą" būtų sulaukęs bent pusės susidomėjimo, komentarų (taigi ir mokamų duomenų srautų). Atsakymą turbūt žinome visi. Ar numanome, kam to reikia?

Pastaraisiais metais į lietuvišką internetą plūsta antraštės, nuo kurių turėtume alpti, dusti, kriokti, apsipilti ašaromis arba sužinoti tokių neįtikimų dalykų, be kurių gyventume lyg puspročiai. Lietuvos žiniasklaida trimituoja apie nežinomos žvaigždės gudrybes, kaip išvalyti klozetą ar kažkokios fyfos išgyvenimus įsidėjus silikoninius papus, kurių vienas vėliau sprogo.

Taip internete žaidžiant mūsų patyčios, pagiežos, piktdžiugos, pavydo, pasibodėjimo ir kitais prigimtiniais, bet ne pačiais tyriausiais jausmais įsukamas didžiulis poveikio bei pinigų ratas. Jo centre – radistai, minedai, grigaičiai, užkalniai, šalčiūtės ir kitos pasibaisėtinos viešumos grimasos. Visi šie veikėjai žiniasklaidoje neatsitiktinai. Jie skatina šimtus tūkstančių žmonių stebėtis, piktintis, bodėtis ir vis tiek sekti pavymui jų blėnis, kadangi visuomenės santūrumo, savigarbos ribos jau peržengtos.

Duodama, ko trokštama

Rate sukasi ir dideli pinigai. Peržvelgę mūsų kaimiško elito vakarėlio galeriją, pažiūrėję bet kokį "įžymybių" ar šiaip nufilmuotą buitinį niekalą, mes gausiai naudojame duomenis. Jie pinga, bet vis tiek kainuoja. Tad keletą dienų "visavertiškai" pasimėgavus lietuvišku internetu užsakytas telefono ar kompiuterio planas išseks ir sulauksime malonaus pasiūlymo jį padidinti (ir žinoma kainą).

Kartu į ratą įsisuka ir kiekviename sensacingame straipsnelyje esantis reklamų ir pasiūlymų pluoštas, kuris jau yra pasigavęs jūsų e. pašto arba socialinio tinklo "Facebook" duomenis. Jei ir nusivylėte turiniu, galbūt užsikabinote už tualetinio popieriaus akcijos, kuri tebuvo nuolaida prieš tai pabrangintai prekei.

Apibendrindami daugelio pasipiktinimą lietuviška interneto žiniasklaida, prisiminkime, kad duodama tai, ko trokštama. Jei norime pakeisti pigų ir atgrasų turinį, turėkime pagaliau ryžto nuo jo atsiriboti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nieko gero

apgailėtinas, paviršutiniškas straipsnelis, gaila laiko, kurį sugaišau skaitydamas. Niekas apie nieką...

Artas

Ziniasklaida -tai komercine struktura, atstavaujanti fiziniu zmoniu ar grupiu interesams. Ziniasklaida sako tai kas yra naudinga elitai. Lietuvos ziniasklaida -absoliutus melas, grybukonservu naudai

margo

Stiprus komentaras. Anyway straipsnio tikslas, kaip ir žiniasklaisos, pasipopuliarinti. Kažkaip net nesmagu skaityti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS