Pandemijos poveikis nekilnojamojo turto nuomos rinkai | Diena.lt

PANDEMIJOS POVEIKIS NEKILNOJAMOJO TURTO NUOMOS RINKAI

Nuomos rinka, kaip ir dauguma kitų verslo šakų Lietuvoje, šiuo metu išgyvena pokyčius. Pastebima, kad būstų savininkai, norintys skubiai išnuomoti būstą ilgalaikei nuomai, po truputį mažina nuomos kainas,  pasidarė nebe tokie reiklūs, kaip anksčiau (tolerantiškiau žiūri į nuomininkus su gyvūnais, šeimas su vaikais ir užsieniečius).

Dėl pandemijos į šalį nebeįsileidžiant užsieniečių, ypač didelių nuostolių patiria turizmas ir trumpalaikės nuomos verslo savininkai. Tam, kad nuostoliai bent šiek tiek būtų sumažinti, trumpalaikės nuomos kainos yra kritusios beveik iki ilgalaikės nuomos kainų lygio, imamasi bet kokio biudžeto ir termino užsakymo arba šiems metams išvis yra atsisakoma trumpalaikės nuomos planų, išnuomojant šiuos butus ilgam periodui.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje labai padaugėjo nelabai atsakingų prognozių apie nekilnojamojo turto (NT) nuomos rinką. Būtina atkreipti dėmesį, kad tokie laikai ir procesai, kurie vyksta dabartiniu laiku, neturi precedento versle, todėl šiuo atveju, atliekant prognozes, netinka jokie iki tol taikyti ar vadovėliuose išmokti prognozavimo metodai. Todėl būtų gerai, kad savo nuomonę reiškiantys įvairių sričių specialistai aiškiai apibrėžtų, kad tai tėra tik jų nuomonė ar pasvarstymai, tačiau ne tiksli prognozė.

Mano nuomone, NT nuomos kainų kritimas ilgalaikėje perspektyvoje nėra labai pagrįstas. Galima apie tai pasvarstyti iš nuomotojų pagrindinių kategorijų perspektyvos:

1. Studentai – studijos universitetuose vyks ir pasibaigus karantinui (nuotolinis mokymas yra laikinas), todėl tikėtina, kad jie vis tiek ieškosis būstų nuomai. Čia gali būti pokytis nebent dėl tarptautinių studentų, nes tai priklausys nuo keliavimo apribojimų termino.

2. Verslininkai iš užsienio – procesai daugelyje verslų šiuo metu yra apriboti, tačiau dauguma darbo keliones, komandiruotes yra atidėję bent pusmečiui, todėl kai judėjimo tarp šalių galimybės vėl bus įmanomos, tikėtina, kad nuoma verslo klientams vėl grįš į tą patį lygį. Verslas bandys pasivyti užsibrėžtus metinius tikslus, ne visi darbai gali būti atliekami nuotoliniu būdu, todėl galima manyti, kad, atsiradus galimybių keliauti, atvykstančiųjų į Lietuvą verslo klausimais bus daug daugiau nei iki šio periodo.

3. Jaunos šeimos (poros) – tikėtina, kad po šio laiko daugelis žmonių pradės atsakingiau skolintis būstui iš banko (mažės ribinių paskolų – kiek bankas duoda), o ir patys bankai dar padidins rizikų skaičių išduodami paskolas, todėl yra didelė tikimybė, kad jaunos poros ir šeimos labiau bus linkusios nuomotis būstą, o ne jį įsigyti.

4. Vieniši (besiskiriantys) nuomininkai – deja, tačiau nežinomybė, nuolatinis nerimas ir ypač ilgalaikis karantinas gali padidinti ir besiskiriančių ar norinčiųjų pailsėti nuo šeimos ar antrosios pusės skaičių, todėl manoma, kad gali padaugėti vienišų nuomininkų.

5. Darbininkai iš užsienio – šiuo metu statybos sektorius yra šiek tiek apribotas dėl statybinių medžiagų tiekimo, tačiau darbai vyksta dar gana intensyviai. Dalis užsienio darbininkų yra grįžę pas artimuosius į  gimtąsias šalis, kiti likę dirbti čia, tačiau, dingus apribojimams judėti tarp šalių, tikėtina, kad darbininkų iš užsienio skaičius gali išlikti toks pat arba net padidėti (dėl padidėjusio norinčių užsidirbti skaičiaus).

Patarimas būstų savininkams – jei yra galimybė, išlaukti, kol pasibaigs karantinas, ir šį laiką geriau išnaudoti nuomojamo būsto būklei pagerinti.

6. Turistai – ši kategorija yra aktualiausia trumpalaikės nuomos būstų savininkams ir galima numatyti, kad ši sritis po šio sunkaus periodo atsigaus lėčiau. Žmonės jau dabar yra izoliuoti, įbauginti judėti, keliauti, apribotas judėjimas ir, tikėtina, reikės daugiau laiko, kol žmonės išdrįs tap pat intensyviai keliaus, kaip buvo iki karantino.

Taigi galima teigti, kad būstų nuomos kainos tik šiuo metu yra kritusios, tačiau ateityje tiek ilgalaikės, tiek vidutinio ilgumo (mėnesio ar kelių) NT nuomos kainos turėtų grįžti į buvusį lygį arba kisti labai nežymiai. Trumpalaikės nuomos kainos jau dabar yra kritusios ir į buvusį lygį grįžti gali dar labai negreitai dėl lėto turizmo sektoriaus atsigavimo.

Patarimas būstų savininkams – jei yra galimybė, išlaukti, kol pasibaigs karantinas ir šį laiką geriau išnaudoti nuomojamo būsto būklei pagerinti (valymo, kosmetinio remonto darbams), o praėjus periodui, kai visi kažko laukia, išnuomoti būstą iki tol numatytomis kainomis ir džiaugtis nuolatinėmis papildomomis pajamomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Jonas

Pirmiausia gal reikėtų pamąstyti kokį poveikį turės ekonomikai. Ar tai bus recesija ar depresija.Ar beplaukios turtingi pensininkai kruiziniais laivais artimiausius 5 metus , ar kiekvienas ryšis skraidyti lėktuvais į nežinią. Pinigų perskirstymas ekonomikoje gali labai kisti. Per kiek laiko nusistovės naujas pasaulio ekonomikos modelis. Turtingesnės šalys įveiks pandemiją , o kaip toliau. Virusas mutuos ir man tas kvepia neišsprendžiama lygtimi su daug kintamų nežinomųjų. O tuščių butų ir ne vietoje pristatyto nejudamo turto tiek daug.

P.

"Būtina atkreipti dėmesį, kad tokie laikai ir procesai, kurie vyksta dabartiniu laiku, neturi precedento versle, todėl šiuo atveju, atliekant prognozes, netinka jokie iki tol taikyti ar vadovėliuose išmokti prognozavimo metodai. Todėl būtų gerai, kad savo nuomonę reiškiantys įvairių sričių specialistai aiškiai apibrėžtų, kad tai tėra tik jų nuomonė ar pasvarstymai, tačiau ne tiksli prognozė." Šis teiginys labai tinka visam straipsniui.

FELIKSAS

Pisa protą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS