Papildomi milijonai | Diena.lt

PAPILDOMI MILIJONAI

Prezidentas Gitanas Nausėda sudrebino stambius ūkininkus abejonėmis, ar ne per menkas dyzelino akcizas. Ir pasvarstymais, gal visi turėtų vienodus pajamų mokesčius mokėti. Jo Ekscelencija suskaičiavo ir rado 100 mln. papildomų eurų biudžetui. Bet. Mokesčiai – labai skaudama vieta. Juk jų apskritai niekas nenori mokėti.

Kita skaudi vieta – įstaigų, valstybės, savivaldybės įmonių vadovų sau pasiskiriamos premijos, išmokos, priemokos, kompensacijos. Ten dar kokį 100 mln. papildomų eurų būtų galima sugraibyti. Kai aikštėn iškyla faktas, jog labiausiai nuskriausta visuomenės dalimi besirūpinančios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padalinyje bosas išsimokėjo 2 tūkst. euriukų vienkartinę premijukę, valstybės kontrolieriai turėtų pabelsti į visas įstaigų duris.

Šis savęs pamaloninimas nėra išskirtinis. Kur besi pirštu, ten pataikysi į keleto šimtų eurų kompensaciją už tarnybai naudojamą asmeninį automobilį, nors, pavyzdžiui, vyr. buhalteris ar buhalterė, kasdien neprivalo prisistatyti į mokesčių inspekciją. Kur besi, būtinai pataikysi į valdininko priemoką už "papildomas funkcijas". O juk koks mokytojas tas "papildomas funkcijas" atlieka vien iš geros širdies.

Net už blogą darbą kasmet vis tiek didėja atlygis: ir koeficientai indeksuojami, ir už stažą kapsi procentai.

Kur besi pirštu, pataikysi į premijas už gerus darbo rezultatus. Nors dažnos tarnybos tikslas yra iki paskutinio cento išleisti skirtus asignavimus. Kai pagalvoji, koks siaubas: už blogus darbo rezultatus reikia tenkintis nuogu atlyginimu. Kaimynai gali užjuokti negyvai. Bet įstatymai Lietuvoje gailestingi. Net už blogą darbą kasmet vis tiek didėja atlygis: ir koeficientai indeksuojami, ir už stažą kapsi procentai.

Profesionalų Vyriausybės kadencijos pradžioje vien tų tarnybų, kurios turėjo teisę tikrinti ir bausti, buvo mažne 60. Žadėta gerokai sumažinti, kad piliečiai galėtų lengviau kvėpuoti. (Bet juk daug ką žadėjo.) O nereikėtų, tikrai nereikėtų. Reikėtų užkrauti "papildomas funkcijas" biurokratams, kad vieni kitus tikrintų, kontroliuotų, ar stipriai nagai į save lenkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Matyt,visada ne gana

Valdininkams niekada nebus gana.Vagnoriaus laikais buvo labai reikšmingai keliami teisėjų atlyginimai.Atseit jie dirbs labai sąžiningai.O ar tai labai pasiteisino? Dabar ruošiamasi kelti seimūnų atlyginimus,nes jie,vargšai,per mažai uždirba,kad norėtų save aukoti darbui.Taigi...Ar kada būna gana...

Antanas

Nu, geros mintys. Kas išdrįs įgyvendinti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS