Pošventinis „post scriptum“ | Diena.lt

POŠVENTINIS „POST SCRIPTUM“

Jei ne karantininiai apribojimai, šiandien kilnotųsi "Vasaros olimpo" terasos stogas... Kolegos gegužės antrąjį šeštadienį čia burtųsi švęsti Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, minimą gegužės 7-ąją. Prezidento Antano Smetonos laikus menantis Spaudos balius, kauniečių žurnalistų vado Vido Mačiulio rūpesčiu atgaivintas 1993-iaisiais, kasmet vydavo šveicariško laikrodžio tikslumu. Energingo, nuoširdaus organizatoriaus pastangas nenutrūkstamai rašyti beveik 30 metų Spaudos balių istoriją galėjo įveikti tik force majeure – pandemija...

Todėl šventiniai žodžiai išsakyti atskirtyje, o atvėsus patetinei retorikai, galima pakalbėti be rožinių akinių. Juolab kad žiniasklaidą, kaip ir valdžią, pas mus nuolat keikia.

Žiniasklaidos, kaip ir valdžios, nereikia mylėti arba nemylėti. Ja galima pasitikėti arba ne.

Taip, yra už ką mus pabarti. Net ir stovėdama šioje barikadų pusėje mesčiau nemažai akmenų į savo daržą. Suplokštėjęs turinys, paviršutiniškas žvilgsnis į atskleidžiamas temas, išsitrynusios ribos tarp geltonosios ir solidžiosios žiniasklaidos, suprastėjusi žurnalistų kalba, kartais ir raudonuoti verčianti... Ilgas būtų mūsų nuodėmių sąrašas, tačiau niekada nedrėbčiau kaip tūlas tautietis: "Bloga šiandien žiniasklaida!" Žiniasklaida negali būti nei gera, nei bloga. Vaizdingai yra palyginęs Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius: ji kaip peilis – galima ir duonos atsipjauti, ir žmogų sužeisti.

Žiniasklaidos, kaip ir valdžios, nereikia mylėti arba nemylėti. Ja galima pasitikėti arba ne. Pasitikėjimo mandatą mums įteikia skaitytojai, žiūrovai, klausytojai. Jie, kaip ir sveika gyvensena besirūpinantys žmonės, atsirenka kokybišką turinį. Kalbu ne apie tuos, kurie kaip maitvanagiai išlesa blogas žinias ir rėkia: "Pas mus tik apie blogus dalykus rašo!" Rašom apie daug ką. Nelygu, ką pamatysi. Štai 2021 m. pirmąjį ketvirtį minint Lietuvos vardą užsienio žiniasklaidoje teigiamos žinutės sudarė daugiau nei pusė visų pranešimų. Ir "Kauno dienos" auditorija, jei negebėtume didžiuotis savo miestu ir jo žmonėmis, vargu ar būtų tokia gausi. Taigi praėjusios šventės proga sveikinimai jums – dėl kurių mes ir esame.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS