Prancūziška šachmatų partija | Diena.lt

PRANCŪZIŠKA ŠACHMATŲ PARTIJA

Istorinis – nes išlauktas kone du dešimtmečius – oficialus dvišalis Prancūzijos prezidento vizitas įnešė šiek tiek elegantiškos sumaišties į mūsų kasdienybę, o nykias rinkimų debatų laidas akimirkai nustelbė išskirtinės viešnagės vaizdai.

Pirmadienio vakarą stebint abiejų prezidentų spaudos konferenciją buvo lengva užsikrėsti akivaizdžiai nuoširdžiu mūsų Prezidento džiaugsmu: Didžiojo septyneto lyderiai mūsuose ne tokie jau dažni. Gi pesimistai pagalvojo apie gandus esą patvirtinimas dėl Emmanuelio Macrono viešnagės gautas paskutinę akimirką; apie tai, kad vizito darbotvarkėje – daugiau Prancūzijos nei Lietuvos. Žvelgdami į E.Macroną tikriausiai matė vieną jo pirmtakų Jacques'ą Chiracą, su didžiavalstybine arogancija andai mestelėjusį Rytų Europai, kad ši akiplėšiška

Kaip bebūtų, oficialūs vizitai su delikatesais vakarienei ir kruopščiai derinama pirmųjų ponių apranga visada yra šiek tiek daugiau iliuzija nei tikrovė, diplomatiniai žaidimai, o ne duona. Ženklų spektaklis, kurio eigą didžia dalimi nulemia aplinkybės ir režisūriniai sumanymai. Abu faktoriai šiuo atveju labiau sietini su Eliziejaus rūmuose, o ne S.Daukanto aikštėje generuojamomis idėjomis.

E.Macronas buvo atvykęs tik fizine savo būsena, jo dvasia liko palinkusi prie šachmatų partijos, kurią jis žaidžia tarptautinėje arenoje.

Pas mus E.Macronas buvo atvykęs tik fizine savo būsena, jo dvasia liko palinkusi prie šachmatų partijos, kurią jis žaidžia tarptautinėje arenoje. Senojo žemyno garvežiui Angelai Merkel ruošiantis trauktis iš aktyvios politikos, E.Macronas skuba užimti jos vietą ir tapti ES lyderiu, žmogumi, kuriam, kilus globaliai krizei, pirmiausia būtų skambinama iš Ovaliojo Baltųjų rūmų kabineto ar Kremliaus. Todėl nuo pat išrinkimo 2017-aisiais užmegzti gilesnius santykius su Vladimiru Putinu siekiantis E.Macronas net ir lankydamasis Vilniuje komunikavo su Maskva. Aleksejaus Navalno nuodijimas, skaidrių santykių ir pagarbos rinkimams klausimai, susitikimas su Sviatlana Cichanouskaja, – visa tai ženklai, kalbantys, kad tarptautinėje arenoje E.Macronas nori būti kai kas daugiau nei vien tik formalių, todėl nuobodžių ir tuščių derybų, pvz., Donbaso klausimu, dalyvis.

Ar dėl to mes turėtume jausti nuoskaudą? Beveik ne. "Bienvenue en Lituanie – sveiki atvykę į Lietuvą, monsieur le President", mūsų Ekscelencijos žodžius E.Macronui galime atkartoti bent jau pavymui. Užsukite dažniau. Nelaukite kitos savojo įvaizdžio krizės ar jums palankios situacijos jūsų diplomatinių šachmatų lentoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Mantas

man prad4jo patikti Macronas - pagaliau plaukia i didziuosius vandenis

Anonimas

...dabartinis prancuzu prezidentas nera ytakingas

Anonimas

Lankosi Lietuvoje ir kontaktuoja su Maskva. Moka kabinti makaronus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS