Protingi ir debilai | Diena.lt

PROTINGI IR DEBILAI

Popiežiaus vizitas buvo istorinis įvykis, kurio šviesa mums išliks ilgai. Galime tik pasidžiaugti tikinčiųjų drausme ir elgesiu vizito metu, organizatorių ir specialiųjų tarnybų darbu. Tačiau šis bei tas išlindo paskui, iššoko kaip velniukas iš tabakinės. Turiu galvoje reakciją į tamsiaodę mergaitę, pasitikusią popiežių.

Man labai patiko ir mergaitė, ir sprendimas šiam tikslui išrinkti būtent ją. Daug kam nepatiko. Kokie argumentai? Pagal ką nustatomos vadinamosios "lietuviškos šaknys". Vienos jos buvo balanos gadynėje, pasiremiant Vinco Kudirkos raštais, dabar – visai kitos. Klausimas: ar motina dukteriai tų šaknų neperduoda? Ar mergaitė, kuri mokosi katalikiškoje lietuvių mokykloje, puikiai kalba lietuviškai ir sieja savo ateitį su mūsų šalimi nėra lietuvė? Kažko ydingo įžvelgimas jos odos spalvoje man kvepia nacių praktikomis, kai arijiškumo laipsnis buvo nustatomas matuojant kaukolę. Jei jau taip, pagal tą pačią logiką, muzikantas Viktoras Diawara negalėjo būti išleistas į "Euroviziją" atstovauti Lietuvai. O atstovavo du kartus ir (su kitais muzikantais) užėmė garbingas vietas.

Kažko ydingo įžvelgimas jos odos spalvoje man kvepia nacių praktikomis, kai arijiškumo laipsnis buvo nustatomas matuojant kaukolę.

Dramaturgas Marius Ivaškevičius prisiminė Anglijoje filmavęs ir filmui reikėję tenykščių lietuvių vaikų. Susirinko apie penkiasdešimt, angliškai jie kalbėjo puikiai, lietuviškai sunkiai. Paklausti kuo save laiko, daugelis atsakė, kad anglais. Atsirado tik vienas vaikas, kuris gražiai kalbėjo lietuviškai ir laikė save lietuviu. Tas vaikas buvo tamsiaodis.

Nelietuviškos odos spalvos mergaitė prie popiežiaus trapo perduoda mums daug svarbesnę žinią, negu antirasistinė retorika. Ta žinia paprasta: tu nesi vienintelis, egzistuoja žmonių, kurie yra kitaip mąstantys, atrodantys, kitaip gyvenantys ir tiesiog kitokie. Daugeliu atvejų ir tu tiems žmonėms esi kitoks, ne taip tvorą nusidažęs, ne ten obelį pasisodinęs, tačiau gero bendrabūvio esmė yra palanki šypsena, o ne priešiškai suraukti antakiai.

Esama universalios tezės: žmonės neskirstomi pagal rases, religijas, partijas ir frakcijas, jie teskirstomi į protingus ir debilus. O jau štai debilai viską skirsto pagal rases, religijas, partijas ir frakcijas. Ir laikosi įsikabinę tų popierinių iliuzijų, nes nieko be jų neturi, ir spjaudo visiems kitiems ant galvų, nes kiti juk KITOKIE. Štai jie šast, ir išbėgs iš už kampo, ir atims tavo dešrelę. Kadaise kaime pakakdavo praeiti su ne tokiais guzikais, kad visi jau burbėtų. Atrodo, kad kai kam kaimas yra palikęs neišdildomą žymę dvasioje, sprendimuose ir leksikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

jau ne cha-cha-chaaaaaaaaaa

Cia ne vaikas kaltas, o jos motina, pasidariusi vaika su negru. Tai kokia ji lietuvaite? Juk jos motina kalta del sio akibroksto jos dukrai. O mergaites ir niekas nekaltina, ji net nesuprato kaip jos motina- zurnaliste ja pakiso. Slyksti boba, net savo dukros negaili.

baltaode

Zinoma, autorius "protingas", o tie, kuriems ne vistiek kaip atrodo lietuviai - "debilai". Isivaizduokit, kas butu, jei kur nors Afrikoje taip prie lektuvo trapo stovetu baltaode mergaite. Tada visi klyktu iki pamelynavimo, kad tai rasizmas, aparteidas ir t.t. Lietuva - ne Amerika, kur gyvena daug juodaodziu. Ir ten tai butu normalu. O kiek tokiu juodaodziu gyvena Lietuvoje????

Popiežius

Kalbėjo apie tolerancijä,tai dėl to ,turbūt,nesvarbu,koks vaikas jį pasveikino?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS