Pseudointelektualų kultas | Diena.lt

PSEUDOINTELEKTUALŲ KULTAS

Vienas toks lietuvių personažas, turintis daug pasekėjų, tarp kurių – daugiausia visokie pseudointelektualai ir nesusitupėjęs jaunimėlis, nuolatos drabsto purvais kitus.

Vienas toks lietuvių personažas, a la Anthony Bourdain'as, turintis daug pasekėjų, tarp kurių – daugiausia visokie pseudointelektualai ir nesusitupėjęs jaunimėlis, nuolatos drabsto purvais kitus: neva, lietuviai provincialai, esą emigrantas durnius ir, jo teigimu, kaip gerai, kad visų tų durnių neliko Lietuvoje...

Kiti du, kaip patys sako, gastroliuojantieji Palangoje nuo Joninių, juokiasi iš lietuvių aprangos. Taip, šaiposi iš tų pačių lietuvių, kurie jų klausosi ir žiūri per televizorių jų staipymąsi. Na, o trečias visokių ordinų kavalierius drėbė, jog gerai, kad lietuviai nyksta.

Ką apie šiuos veikėjus galima pasakyti? Nieko daug nepasakysi, nes jie tušti kaip kibirai. Regis, jie niekuomet nebuvo Vakaruose, nes ten jau seniai niekas nesmerkia nei dėl odos spalvos, nei dėl kalbos, nei šaiposi dėl automobilio ar dėl aprangos. Niekam nerūpi, kuo tu važinėji. Svarbu, kad tau patogu. Juolab visiems tas pats, kaip tu apsirengęs. Tik būk tvarkingas ir nesielk kiauliškai.

Antra, tokiems tipams būdingas apsimestinis patriotizmas. Štai vienas politinis veikėjas iš Alytaus, viena vertus, tikras "patriotas", kai reikia paporinti apie tėvynę, kita vertus, vagiantis iš tos pačios valstybės niekšelis. Argi įmanoma tuo pačiu metu teigti, kad Lietuva – puiki šalis, ir čia pat kartu šaipytis iš gyvenančių Lietuvoje arba iš jų vogti? Sunku racionaliai paaiškinti tokį elgesį. Matyt, čia reikia psichologų, o gal ir psichiatrų pagalbos.

Ir trečia, šie personažai – tikrieji Lietuvos provincialai (blogąja to žodžio prasme). Ir jie kuria jiems vieniems suvokiamą "kultūrą" Lietuvoje. Tos jų "kultūros" principai: a) turėti gerus "ratus"; b) įsigyti kietą drabužį ar kažkokį loftą; c) pliaukšti portaluose pseudointelektualius niekus, palaikančius tą jų "kultūrą". Iš tiesų, tai jie temoka mėgdžioti kitus – t.y., jų įsivaizduojamą idealų standartą atitinkančius asmenis, visuomenės grupes ar kokias nors kultūrines normas, pavyzdžiui, Vakarų. Bet tai viskas, ką jie geba.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Komentaras

Nesu matęs, kad kažkas šioje skiltyje šlovintų Putiną. Čia kiekvienas pagal savo intelekto lygį įvertina, kas ką šlovina.

šiaip

na, vargu bau ar koks Petruškevičius pats save laiko intelektualu. o va Beržiūnas, manau, tikrai save tokiu laiko. tačiau tai netrukdė jam šioje skiltyje ne kartą atvirai šlovinti Putiną, maišyti eurointegracijos idėją su žemėmis, ginti populistus, aiškinti, kad neegzistuoja Baltijos šalys ir t.t. taigi dar didelis klausimas, kas yra didesnis pseudointelektualas.

AK

Matote, kai teigiame visišką pinigo viršenybę, bet kokie būdai jų kad ir tik laikinai prasimanyti tampa geri. Ir čia kalbame apie žiniasklaidos nuopolį. Gal spauda ir dažniau nebūdavo kažkokia tobula ir pakylėta - ir praeityje, tačiau graužiamės dėl netobulos dabarties.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS