Rinkimų skaičių magija | Diena.lt

RINKIMŲ SKAIČIŲ MAGIJA

Atspėkite: kas bendro tarp lemiamo šuolio, valstybės susigrąžinimo ir traukinio (gali būti ir metro)? Teisingas atsakymas: "Rinkimai į Europos Parlamentą."

Tokiais ar panašiais kodiniais pavadinimais maskuojami visuomeniniai rinkimų komitetai, iš kurių ugnimi alsuoja jų kandidatų nenumaldomas noras patekti į Eldoradą, kur lyja privilegijomis, protu nesuvokiamo dydžio algomis ir kitomis gėrybėmis. Nuostabiausia, jog už tai nieko nereikalaujama. Anei dirbti, anei apsimesti, kad dirbi. Ir taip penkerius metus. O paskui dar – išeitinė kompensacija, kurios kukliam pragyvenimui, nieko neveikiant, turėtų pakakti mažiausiai dvejiems metams.

Štai kodėl visi kadenciją baigiantys, to paties Europarlamento nariai, daugybė neseniai buvusių pretendentų į miestų ir miestelių merus, esantys ir buvę Seimo išrinktieji ir dar visokie keisti personažai, išpuolę iš įvairių pašalių (anot klasiko Balio Sruogos, patamsių gaivalai), visi jie labai nori būti išrinkti į Briuselį, nes ten yra lietuvių rojus žemėje nuo 2004-ųjų.

Visa bėda, kad konkursas į šitą rojų yra ne juokas – beveik 19 pretendentų į vieną vietą. Net per medicinos ar teisės stojamuosius tarybų Lietuvoje tokios atrankos nebūdavo.

Tiesa, anuomet laimėjimą dažniausiai lemdavo kiti parametrai. Čia gi jokių gudrybių nebus. Nes viskas yra pikto, net įniršusio ir veikiausiai ne itin išprususio rinkėjo valioje.

Todėl šita rinkimų skaičių magija 286 kandidatams į Europos Parlamentą nežada nieko gera, nes išrinkti bus tik 16 laimingųjų. Nors, antra vertus, net čia tikimybė didesnė nei išlošti aukso puodą du kartus per trejus metus perkant po vieną loterijos bilietą kasmet.

Tik stebina kitkas: mirtina tų Briuselio rojaus gėrybių trokštančiųjų tyla prieš rinkimus. Tiesa, vienas kitas žybteli kokia provincialia išmintimi viešai ir baugiai nutyla su vos rusenančia viltimi širdyje: "O gal vis dėlto pasiseks ir mane išrinks."

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vytautas

Kodėl šešiolika. Vienuolika, tiek skirta Lietuvai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS